מאת : לוטי זילברמן
אחסון מזון בבית, כמה ואיך?מניעת הרעלת מזון
מאת לוטי זילברמן מהנדסת כימיה תואר שני עם התמחות בתרופות,תזונה וסביבה
מצבי חירום עלולים לקרות בכל העולם וגם אצלנו. מצבי חירום אינם רק מלחמה אלה גם אסונות טבע, רעידות אדמה, סערות ועוד, שעלולים להשפיע על הספקת מזון ברשתות. בארצות הברית, ארגון ההגנה על האזרח ממליץ על אכסון שתייה ומזון לפחות לשבועיים,בהתאם לצריכת המשפחה. המניע המרכזי הם בדרך כלל הילדים, במיוחד הרצון להמנעמבכי וסבל של ילד רעב.
מה כדאי לאחסן?
- מים
כיוון שכ- 65% מגופנו הוא מים, חשוב להתייחס למים כחומר מזין חשוב. מדען גרמני מצא שחיות מעבדה מסוגלות לשרוד ללא מזון עד שאבדו כמעט כל השומנים בגוף וחצי מהחלבונים, אבל הם לא שרדו אבדן של 20% מהמים של הגוף. היו מקרים שאנשים שרדוללא מזון כחודש, אבל בלי מים ניתן לשרוד רק כמה ימים.
מקור המים בגוף ממזון נוזלי, מזון מוצק, מים שהגוף מייצר בעת עיכול המזון. איבוד מים הוא דרך הכליות (שתן), עור (הזעה), ראות(נשיפה של אויר), מעי (צואה) ועיניים (דמעות).
כמות המים המומלצת היא כ– 8-10 כוסות לאדם ליום.
ניתן לאחסן מים כ-5 שנים או יותר בתנאי שהם מאוחסנים בכלים שלא משחררים כימיקלים במגע עם המים. הכי טוב לאחסן בכלי זכוכית. לפעמים הטעם משתנה עם הזמן, ולכן רצוי לנענע את המיכל מדי פעם, פעולה הזה מכניסה אויר שמשפר הטעם.
- מוצרי מזון
כל אחד מכיר מניסיון אישי "מה לאכול?" יש לקחת בחשבון שהמזון דרוש לגדילה, ולשמירה על הקיים. המזונות מחולקים לקבוצות כגון:
-
- חלב ומוצריו
- בשר, עופות ודגים
- ירקות ופירות
- לחם ודגנים
- שומנים, אלכוהול, ממתקים ועוד (הם נמצאים בקודקוד של פירמידת המזון, כלומר שיש לצרוך אך מעט מהם)
יש להקפיד על, גיוון וצריכה מתונה של כמויות סבירות מכל הקבוצות על בסיס יומי לשם השגת איזון תזונתי. כיום יש מספיק ידע שיכול לסייע בקביעת הרגלי אכילה בריאים. על פי פירמידת המזון מומלץ על חלוקת של כמות המזון היומי לפי אבות המזון כגון, 3-5 מנות ירקות, 2-4 מנות פירות פחמימות, 6-11 מנות חלב ומוצריו, 2-3 מנות בשר, עוף, דגים,ביצים ותחליפי בשר כגון אגוזים,שעועית יבשה וקיטניות, 2-3 מנות שומנים ומעט מאד סוכר.
מה זאת מנה?
לחם ודגנים: פרוסת לחם יחידה, חצי כוס אורז מבושל, חצי כוס דגנים מבושלים,
ירקות: חצי כוס ירקות מבושלים, כוס עלים טריים, עגבניה אחתפירות: תפוח עץ אחד או פרי אחר, 3/4 כוס מיץ, 1/4 כוס פירות יבשים,בשר, עופות ודגים: מנה בגודל של כף יד ועובי של היד.
איך לשמור מוצרי מזון על מנת למנוע הרעלת מזון?חשוב להכיר מספר עובדות:
- בטמפרטורת החדר, החיידקים באוכל מכפילים את עצמם כל 20 דקות. ריבוי חיידקים מגביר את הסכנה למחלות. רצוי להכניס את האוכל למקרר או למקפיא כמה שיותר מהר כתלות בסוג המזון. הקור מונע את התרבות של החיידקים. רבים חוששים שהכנסת אוכל חם למקרר עלולה לקלקל את המקרר – זה פשוט לא נכון. יש לכוון את המקרר הביתי ל- 5-6 מעלות צלסיוס ואת המקפיא ל-18 מעלות.
- כל אוכל עלול להתקלקל בטמפרטורת החדר בתוך שעתיים בחורף ושעה אחת בקיץ.אם המדובר בכמויות גדולות של אוכל המיועדות למספר ארוחות, יש לחלק אותם מהתחלה לכלים נפרדים, עדיף בכלי זכוכית. כמויות קטנות יותר מתקררות מהר יותר ואין צורך להוציא את כל הכמות כל פעם מהמקרר.
- לא להפשיר מזון בחום החדר. מומלץ להפשיר במקרר. מזון קפוא במשקל כ-2קילו מפשיר תוך 24 שעות בתוך המקרר. אפשר גם להפשיר מחוץ למקרר במים קרים. יש אפשרות להפשיר במיקרו בתנאי שמבשלים מייד.
- לא להעמיס יותר מדי על המקרר, אוויר קר צריך לזרום על מנת לשמור על איכות המזון.
איחסון במקרר ומקפיא:
מקרר 5-6 מעלות | מקפיא 18- מעלות | |
ביצים:טריות בקליפה מבושלות קשות |
4-5 שבועות 1 שבוע |
לא להקפיא לא להקפיא |
מוצרי חלב:חלב גבינת קוטג יוגורט חמאה |
1 שבוע 1 שבוע 1-2 שבועות 3 חודשים |
3 חודשים לא מומלץ להקפיא 1-2 חודשים 1 שנה |
מיונז (לשמור בקירור אחרי הפתיחה) | 2 חודשים | לא להקפיא |
ירקות: קטניות (חי) גזר סלרי עלי חסה תרד עגבניות |
3-4 ימים 2 שבועות 1-2 שבועות 3-7 ימים 1-2 ימים 2-3 ימים |
8 חודשים 10-12 חודשים 10-12 חודשים לא להקפיא פרסום10-12 חודשים 2חודשים |
בשר טרי: בקר, טלה, עגל |
3-5 ימים | 6-12 חודשים |
עופות טריים:עוף,תרנגול הודו ,שלם עוף,תרנגול הודו ,מחולק |
1-2 ימים 1-2 ימים |
1 שנה 9 חודשים |
דגים טריים: דג לא שמן כגון קוד,משה רבנו דג שמן כגון,סאלמון ועוד
|
1-2 ימים 1-2 ימים |
6 חודשים 2-3 חודשים |
שאריות מזון: בשר, עופות, מאכלי ביצים, מרקים |
3-4 ימים | 2-3 חודשים |
אוכל לתינוקותאחרי הפתיחה | 2-3 ימים |
כללים לגבי מוצרים טריים:
- חלק מהפירות והירקות נשמרים טוב יותר בקירור (תות שדה, חסה, פיטריות ועוד).
- כל המוצרים החתוכים ו/או מקולפים חייבים להשמר בקירור על מנת לשמור על האיכות והבטיחות
- המוצרים שחותכים אותם בבית צריכים להכנס למקרר תוך שעתיים
- כל המוצרים המקולפים או חתוכים שנשארו בחוץ משך זמן ארוך יותר – מומלץ לזרוק אותם
- אם קונים אוכל מוכן, צריך לחמם אותו עד לרתיחה, על מנת להשמיד זיהומי חיידקים בזמן אפשריים בעת האריזה במפעל. המדובר במיוחד בנקניקיות, בשרים וכדומה.
- אחרי נגיעה בבשר חי, ירקות או פירות, מומלץ לרחוץ ידיים היטב וכן את קרש החיתוך וכל הכלים שהיו בשימוש על מנת למנוע עברת חיידקים.
לסיכום:
תמיד רצוי שיהיה בבית מלאי של מוצרי מזון ושתייה, אפילו אם לא חושבים על מקרי חרום,לפעמים פשוט אין זמן לקניות מזון. מנגד, חשוב לאחסן את האוכל בצורה נכונה על מנת למנוע הרעלות מזון. (
מאת : לוטי זילברמן