אצות הים האדומיות, ובפרט מין Asparagopsis taxiformis, מסתמנות כפתרון מבטיח להפחתת פליטת המתאן של עדרי בקר, אחת התורמות הגדולות ביותר לשינויי האקלים. פליטת מתאן, המתרחשת בעיקר באמצעות גיהוק, נחשבת לאחד מגזי החממה המזיקים ביותר, מה שהוביל חוקרים ברחבי העולם לחפש דרכים חדשניות להתמודד עם הבעיה.
פתרון טבעי במקום הנדסה גנטית
בעוד פתרונות קודמים התמקדו בשיטות כמו הנדסה גנטית, שזכתה לביקורות רבות, המחקר החדש מציע גישה טבעית ויעילה יותר: שילוב תוסף תזונה המבוסס על אצות הים בתזונת עדרי בקר הרועים בשטחים הפתוחים. המחקר, שפורסם בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences, בדק לראשונה את השפעת התוסף על בקר לבשר, לאחר הצלחות קודמות עם בקר מפוטם ובקר לחלב, שבהן נרשמה הפחתה של 82% ו-50% בפליטת המתאן בהתאמה.
האתגר שבבקר הרועה בשטחים הפתוחים
משק החי אחראי ל-14.5% מפליטות גזי החממה בעולם, כאשר עדרי הבקר לבשר תורמים חלק משמעותי מכך בשל תזונתם המבוססת על סיבים שמקורם בעשב. בארה"ב, לדוגמה, ישנם מעל 64 מיליון ראשי בקר לבשר, לעומת כ-9 מיליון בלבד בתעשיית החלב. "עדרי בקר לבשר מבלים את מרבית חייהם במרעה בשטחים פתוחים ופולטים כמות גבוהה של מתאן," מסביר פרופ' ארמיאס קבריב מאוניברסיטת קליפורניה בדייוויס, שהוביל את המחקר. "המטרה שלנו היא להפוך את תוסף האצות לנגיש וזמין, כך שניתן יהיה לשלבו בתעשייה תוך שמירה על הביקוש העולמי למוצרי בשר."
עם זאת, הזנה יומית של עדרים רועים היא משימה מאתגרת בשל המרחק הרב של שטחי המרעה מהחוות. בתקופות שבהן המזון בשטח דל, החוואים נאלצים להאכיל את הבקר בעצמם – ובדיוק בתנאים אלו נבדקה יעילות התוסף.
המחקר: תוצאות מבטיחות
המחקר נערך במשך 10 שבועות בשטחי חווה במונטנה, ארה"ב, וכלל 24 פרטים מעדר בקר מגזעי אנגוס וואגיו. הקבוצה שניזונה מתוסף אצות הים הפחיתה את פליטת המתאן בכמעט 40% בהשוואה לקבוצה שלא קיבלה את התוסף. "התוצאות מראות שהתוסף יכול להפוך את רעיית הבקר לידידותית יותר לסביבה, אפילו בתנאים הפתוחים והמאתגרים ביותר," ציין פרופ' קבריב.
דרך חדשה לקיימות חקלאית
שיטה זו מציעה דרך להפחתת פליטת מתאן בתעשיית הבשר, תוך שמירה על חקלאות פסטורלית המהווה מקור פרנסה מרכזי במקומות רבים בעולם. במקביל, היא מספקת מענה חשוב לנזקי שינויי האקלים ותומכת בצורך הגובר במוצרים מהחי.
הממצאים מייצגים צעד משמעותי בפיתוח פרקטיקות חקלאיות ברות-קיימא, אשר מקדמות סביבה נקייה יותר ומצמצמות את ההשפעה האקלימית של מזון מהחי. כך, תוסף האצות אינו רק פתרון לטווח הקצר, אלא גם חזון לעתיד חקלאות ידידותי יותר לכדור הארץ.