בשר מעובד הוא בשר שלא נמכר טרי אלא עבר תהליך טיפול בהמלחה, בעישון, בתסיסה או תהליכים אחרים שנועדו לשימור או לשיפור טעם. דוגמאות לבשר מעובד כוללות נקניקיות, נקניקים, פסטרמה, בשר משומר, המבורגרים, קבב ועוד.
כמות גדולה של בשר מעובד נמכרת במסגרת מסעדות מזון מהיר משום שבשר זה נוח במיוחד לעיבוד הומוגני ולאחסון למשך תקופות זמן ארוכות
ארגון הבריאות העולמי – WHO – פרסם דו"ח ובו קבע כי מוצרי מזון מבשר מעובד הם גורם עיקרי לסרטן.
לפי הדו"ח שפורסם, בשר מעובד נכלל בקבוצה 1 לחומרים מסרטנים, הדירוג הכי גבוה מבין חמישה, לצד סיגריות, אלכוהול, ארסן ואסבסט.
הבשר המעובד נקשר בגרימה לסרטן המעי הגס, . "כל מנה של בשר מעובד במשקל 50 גרם שנאכלת על בסיס יומי מגדילה ב־18% את הסיכוי לסרטן המעי הגס", נכתב בדוח.
פרסום
ההכרזה של הסוכנות הבין-לאומית לחקר הסרטן כי היא מגדירה בשר מעובד כמסרטן ודאִי הייתה צפויה. מחקרים רבים הראו בצורה משכנעת כי צריכת בשר מעובד מעלה את הסיכון ללקות בסרטן המעי הגס והחלחולת (ולא סרטן באופן כללי!). עובדה זו ידועה מזה שנים למומחים בתחום, וסקירת מחקרים אלו היא שגרמה לסוכנות להגדיר בשר מעובד כמסרטן. אולם, כאמור, הסוכנות לא מעריכה סיכונים. הנתון היחיד המופיע בהכרזה בהקשר לסיכון הוא הקביעה כי צריכה יומית של 50 גרם בשר מעובד מעלה את הסיכון היחסי ללקות בסרטן המעי הגס ב-18 אחוזים.
מה שנראה שגורם בבשר מעובד להעלאת הסיכון הוא טכנולוגיות עיבוד ובישול הכוללות טמפרטורות גבוהות לדוגמא: טיגון, צליה, עישון ועוד, שעלולות להוביל להיווצרות של כימיקלים לדוגמא: ניטרוזאמינים( שידועים או חשודים כמסרטנים. (הגורם להעלאת הסיכון עדיין
לא מובן לגמרי.)