אם אתה לא אוהב תרד – נסה דבש.
על פי תוצאות מחקר שהוצג בכנס של ה- American Chemical Society, אחד האגודות המדעיות הגדולות בעולם, הדבש מכיל אותה כמות של נוגדני חימצון כמו העלים הירוקים וחלק מהירקות והפירות. רמת הנוגדנים בדבש משתווה לזו בתפוחי עץ, בננות, תפוזים ותותים.
המחקר שבוצע באוניברסיטת אילינוי, בחן 25 גברים בגילאי 18-68 שנתנו להם לשתות, במשך חמישה שבועות, תערובת של דבש עם מים – ארבע כפות דבש בכוס מים (16 ounce ) ונבדקו רמת הנוגדני החימצון בדם. המחקר הצביע על עלייה הדרגתית של כמות הנוגדנים בדם.
החוקרת Nicki Engeseth Ph.D טוענת שלדבש יכולת לסייע בהגנה כנגד כולסטרול ומחלות לב. כמות הדבש שיכולה להוות תחליף לירק או פרי צריכה להיות זהה במשקל לירק או הפרי. כמובן צריכה שוטפת של דבש אין פירושה שאפשר להמנע מצריכה יומיומית של ירקות ופירות שכן יש להם ערך מוסף משלהם.
זהו המחקר הראשון מסוגו על בני אדם העוקב אחר עליית ריכוז נוגדני החימצון בדם. המצאות של נוגדני חימצון בדבש ידועה שנים רבות, וכן ידוע שהדבש הכהה עשיר יותר בנוגדנים (המחקר הנ"ל חיזק העובדה זו).
מחקר נוסף בקבוצה של אנגסטס הוא על שפנים. המחקר בודק את השפעת הדבש במשך 12 שבועות, והצפי היה לתופעה של עצירת הארטריוסקלוריסיס (hardening of the arteries ), סיבה נפוצה למקרי מוות בארצות הברית. הם מצפים שהתוצאות על השפנים יהיו, על פי הגדרתם, "דרמטיות יותר" מהמחקר הקצר על בני אדם.
הקבוצה של אנגסטס, יחד עם מדענים אחרים מהאוניברסיטה של אילינוי בשיקגו, עובדים על מחקר אחר הבוחן אפשרויות לשימוש בדבש להרוס בקטריות פטוגנים בפה הנקראים סטרפטוקוקוס מוטנס Streptococcus Mutans – הגורם לעששת בשיניים. המחקר הוא בשלב התחלתי וגם כאן הדבש הכהה מצביע על יותר פעילות.
מחקר אחר בקבוצה זו בוחן את ההשפעה של יין המיוצר מדבש (הנקרא "MEAD"). הם טוענים שהיין הזה הוא באיכות של יין לבן מבחינת הכוח הנוגד חימצון, אבל רחוק מהיכולת של יין אדום.
לסיכום ניתן להיתייחס למחקר כעוד אפשרות לצמצם את הבעיות בכלי הדם. כמות הדבש אולי נראית לחלק מאנשים גדולה, אבל אפשר להשתמש בדבש גם כתחליף לסוכר או ממתיק מלאכותי, ולהנות גם מהפנולים המיוחדים הנמצאים בדבש ומחומרים טובים אחרים.
כדאי לשלב בתפריט היומי הדבש ובמיוחד את הדבש הכהה. יש להדגיש שאין לתת דבש לתינוקות מתחת גיל שנה בגלל סכנה של בוטוליזם. דבש גם לא מומלץ בבישול או אפיה עבור תינוקות כיוון שהחיידקים האחראים לבוטוליסם עמידים בבישול ואפיה. הדבש הוא מזון בטוח ובריא לילדים מעל גיל שנה ולמבוגרים.
לוטי זילברמן