הגיעה זמנה של החקלאות הימית המקיימת

מאת יגר אברך

 

לפני כשנה, ענקית הסטרימינג נטפליקס העלתה סרט תיעודי העוסק בנזקים האדירים של הדיג בעולם Seaspiracy. הסרט הכה גלים ברחבי העולם וגרם לסלבריטאים שונים להודיע קבל עם ועדה שהם מפסיקים לאכול דגים. הוא העלה למודעות את הבעיות האקולוגיות הרבות הכרוכות בדיג באוקיינוסים: הוא משמיד מספר בלתי נתפס של כרישים, דולפינים ולוויתנים,  מעמיד מינים שלמים בסכנת הכחדה, וגורם לנזק אקולוגי אדיר של צמחייה ימית החיונית למאזן האקולוגי של כדור הארץ.

מן העבר השני, עם גידול האוכלוסייה בכדור הארץ והתמעטות מקורות המזון בו, ישנן תחזיות לחוסר ממשי בחלבון זמין ובאיכות נאותה. שוק החלבון העולמי עומד על 2 טריליון דולר. על פי ארגון המזון והחקלאות של האו"ם (FAO), מאכלי ים מהווים 17% מאספקת החלבון העולמית. משמעות הדבר היא כי מאכלי ים מספקים יותר חלבון מכל סוג אחר של מוצרים מן החי, כולל בשר, עוף וביצים.

ואכן, מאכלי ים הם מקור חשוב של חלבון, אולם צריכתם אינה נטולת השפעות סביבתיות לרבות השפעות שליליות על מערכות אקולוגיות ימיות. הדגים נחשבים למקור חלבון בריא במיוחד – דל בשומן ועתיר במינרלים וחומצות שומן חיוניים כגון אומגה 3. ולכן רצוי וחשוב לצרוך מאכלי ים, ולעשות זאת באופן בר קיימא. לא מפתיע אם כן  ששוק הדגים העולמי וגם הישראלי נמצא בבעיה; הצורך בדגים איכותיים רק הולך וגדל והאפשרות לענות עליו הולכת ומצטמצמת.

 

כיצד ניתן לענות על הביקוש ההולך וגובר בחלבון ימי? עד כה, נעשו מספר ניסיונות לעקוף את הבעיה באמצעות גידול דגים בבריכות הסמוכות לים. מדובר במערכת פתוחה השואבת מי-ים ומזרימה את הפסולת המצטברת אל הים. מערכת זו אינה נטולת בעיות; היא מבזבזת הרבה אנרגיה. שאיבת מי-הים אינה סטרילית ולכן כרוכה בסיכון של החדרת חוליים שונים הפוגעים ואף מחסלים את הדגה. בנוסף, היא מזהמת את הים ובכך גורמת לנזק אקולוגי.

 

אחד הפתרונות החדשניים לאתגרים שמציבה מערכת פתוחה שכזו, מבוסס על בריכות דגים במערכת סגורה לחלוטין בהן עוסקת הטכנולוגיה של חברת Pure Blue Fish. מדובר במי ברז אליהם מוחדרים מינרלים שונים שהופכים אותם למי-ים. שלא כמו הבריכות הישנות, טכנולוגיה זו מתבססת על מערכת מנותקת סביבה לחלוטין. אין הזרמה של מים חדשים אל הבריכות, או של פסולת מזהמת החוצה. לניקיון המים אחראית מערכת טכנולוגית מתקדמת של פילטרים אירוביים ואנ-אירוביים ששומרים על המים נקיים באופן תמידי, וכך גם חוסכת במים, מצמצמת את הזיהום ודואגת לדגה משובחת הגדלה בתנאים אופטימליים; הדגים הם ללא כספית, מיקרו-פלסטיק ואנטיביוטיקה.

בנוסף, הבריכות הסגורות מוקמות קרוב לאוכלוסייה ובכך מתאפשרת אספקת דגים טריים עד 6 שעות מהבריכה לצלחת, מה שמאפשר גידול חלבון זמין ובריא במקומות שעד היום לא ניתן היה לגדל או לדוג דגים טריים ולכן נאלצו לייבא דגים קפואים או דגים טריים בני מספר ימים. תהליך הגידול בקרבת השווקים משביח את איכות הדגים. עבור השוק המקומי מדובר במהפכה של ממש שלא רק תשדרג את איכות החלבון שאנו צורכים, אלא גם תתרום לצמצום הנזקים האקולוגיים הכרוכים בכל שיטת דיג או גידול אחרות.

 

הכותב הוא יו"ר חברת  Pure Blue Fish  הישראלית המפתחת טכנולוגיה ייחודית לגידול דגים במערכות סגורות. החברה משלימה את הקמת החווה הראשונה בישראל, ופתחה בסבב גיוס משקיעים לחווה חדשה בדרום קרוליינה.

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

הגבלות על הדיג בים התיכון

05/03/2025

מפסדי דגים ליצור אנרגיה - פתרון חדש

02/02/2025

איסור דיג מכמורתנים בקרבת תשתיות גז ונפט

30/12/2024

מה המשמעות של "דג קפוא מעובד"?

24/11/2024

הנחיות לתכנון התקנת מערכות פוטו-וולטאיות על גבי בריכות דגים
שוק פירות הים Jodd Fairs בתאילנד: היסטוריה, מסורת ומגוון ימי עשיר
הגבלות על הדיג בים התיכון

05/03/2025

מפסדי דגים ליצור אנרגיה - פתרון חדש

02/02/2025

איסור דיג מכמורתנים בקרבת תשתיות גז ונפט

30/12/2024

מה המשמעות של "דג קפוא מעובד"?

24/11/2024

תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחרו תחום