הממשל האמריקאי דורש פטור ממכס על יבוא של 40 מוצרים, בהם גם חמאה, דגים ושקדים ■ הצרכן הישראלי ירוויח – בעוד שתנובה, טרה והיקבים עשויים להיפגע ■ המו"מ החשאי מתנהל ברקע אינטרסים עסקיים כבדים, אך בממשלה טוענים כי ההדלפה "תפגע בישראל"
ראש הממשלה בנימין נתניהו החליט לקיים השבוע את ישיבת הממשלה ברמת הגולן, במסגרת אירועי ההכרזה על הקמת היישוב החדש רמת טראמפ. חקלאי הגליל והגולן ניצלו את ההזדמנות כדי להזכיר לנתניהו את האיום שמציב טראמפ על פרנסתם.
נציגי הממשל האמריקאי מנהלים בימים אלה משא ומתן עם משרדי החקלאות והאוצר, בניסיון להוריד את החסמים המקשים על יבוא סחורות חקלאיות מארה"ב לישראל. המשא ומתן מתנהל תחת מעטה חשאיות כבד, בעוד מאחוריו מסתתרים אינטרסים עסקיים בפרופיל גבוה.
האמריקאים דורשים הקלות על יבוא לישראל של 40 מוצרים – שרק חלקם סחורות חקלאיות. במשרד החקלאות מסרבים להתייחס לדרישות, מחשש לפגוע במשא ומתן המתנהל עדיין מול הנציגים האמריקאיים. עם זאת, מסמך שהגיע לידי TheMarker מפרט את הדרישות האמריקאיות בנוגע ל-15 סחורות חקלאיות.
החקלאים מתריעים שהסכם הסחר עם ארה"ב יביא קץ על החקלאות וההתיישבות בגליל ובגולן. אלא שהמהלך צפוי לפגוע גם בחקלאים באזורים נוספים בארץ – בשפלה, בנגב ובעוטף עזה. הם בחרו להדגיש את ההשלכות על מטעי התפוחים והאגסים, שמפרנסים אלפי משפחות. ואולם, אם המגעים יתקדמו, הפגיעה תהיה רחבה יותר. במקביל, הצרכן הישראלי עשוי להתחיל להכיר טוב יותר את היינות של קליפורניה ואת החמאה שמניבות פרות ניו מקסיקו – בעלות תפוקת החלב הגבוהה בארה"ב.
באופן סמלי, את תפוחי העץ שהוגשו ככיבוד בטקס חנוכת רמת טראמפ ביום ראשון עיטרו מדבקות שהעידו כי יובאו מארה"ב. ואכן, בין היתר האמריקאים דורשים לאפשר להם לייבא לישראל בפטור ממכס 13 אלף טונות תפוחים בשנה, קרוב ל-10% מכמות התפוחים שמגדלים כיום בישראל – כ–120 אלף טונות בשנה. הצריכה השנתית של תפוחים בישראל היא כ-135 אלף טונות, מהם 3,000 טונות מיובאים כבר כיום מארה"ב. היתר מגיע מאירופה וממדינות נוספות בעולם. היענות לדרישות של האמריקאים עשויה להיות בעלת השפעה גדולה על השוק הישראלי – הן מבחינת הפגיעה בגידול המקומי והן מבחינת תוספת תחרות והורדת המחיר הסופי לצרכן.
הפטור, אם אכן יוענק, גם יפגע בהכנסות המדינה ממסים. זאת, בהתחשב בכך שמרבית המדינות המייבאות כיום תפוחים לישראל משלמות מכס של 1.85 שקלים לק"ג. תג המחיר של היענות לדרישה האמריקאית יכול, אם כן, לגרור הפסד הכנסות למדינה של כ-20 מיליון שקל בשנה.
בענף האגסים האמריקאים מציבים דרישה דומה: יצוא לישראל של 4,000 טונות אגסים בפטור ממכס. כיום הם זכאים לייצא לישראל רק 1,300 טונות. בישראל מגדלים כיום 25 אלף טונות אגסים בשנה מתוך כ-30 אלף טונות שנצרכים, כך שהדרישה האמריקאית משקפת כ-14% מהשוק המקומי. לגבי האגסים התמונה שונה מעט, וגם כיום מרבית היבואנים לישראל פטורים ממכס.
בתחום הגבינות הדרישה האמריקאית היא לא פחות מדרמטית. ארה"ב דורשת לאפשר לה לייבא לישראל 10,000 טונות של גבינות בשנה, בפטור ממכס – מהם 9,000 טונות גבינות קשות. לשם השוואה, ב-2018, בעקבות הרפורמה בתחום, יובאו לישראל בסך הכל 6,000 טונות של גבינות קשות – בעיקר מאירופה. לכן משמעות הדרישה האמריקאית להשתלטות על כ-20% מהצריכה המקומית יכולה להיות המשך המגמה של ירידת המחירים בשוק הגבינות – לאחר שאלה כבר צנחו בכ-10% ב-2018.
המסקנה המתבקשת היא שכשם שהיענות לדרישות תפגע בחקלאים המקומיים – מדובר במהלך שעשוי להנחית מכה אנושה על ההכנסות של המחלבות הישראליות המייצרות גבינות קשות. שיעור המכס המושת כיום על יבוא גבינות קשות הוא 7.4 שקלים לק"ג. תיאורטית, הסכמה לדרישה תהווה ויתור של המדינה על הכנסות עתידיות של יותר מ-70 מיליון שקל. מצד שני, ללא הפטור ספק אם יבוצע היבוא הזה, כך שמדובר באבדן הכנסות תאורטי בלבד.
האמריקאים מעוניינים בחדירה משמעותית לשוק החמאה הישראלי. בעוד כיום ניתן לייבא מארה"ב 300 טונות חמאה בפטור ממכס, הם דורשים שהכמות תזנק ל-850 טונות. בסך הכל, נצרכות כיום בישראל כ-6,000 טונות חמאה בשנה, ומחצית מהכמות הזו כבר מיובאת. לאור המחסור בחמאה שנוצר בשנה האחרונה, מדובר במהלך שיפגע בעיקר בתנובה, החולשת על כרבע מהשוק; במחלבות גד המחזיקות בכ-20% מהשוק; ובנטו, המחזיקה בכ-15%. נפגעות נוספות צפויות להיות המדינות האירופיות שמהן מיובאת החמאה כיום.
בתחום היין, האמריקאים דורשים היתר לייבא לישראל 600 אלף ליטר של יין בפטור מלא ממכס. בישראל נצרכים כיום כ-30 מיליון ליטר של יין בשנה. לכן, הדרישה של האמריקאים היא אמנם לדריסת רגל משמעותית בשוק, אולם מדובר בסך הכל בכ-2% מהצריכה המקומית. מרבית היין המיובא לישראל כיום מגיע ממדינות אירופה ודרום אמריקה ומאוסטרליה. עם זאת, 20% מהיין המיוצר בישראל כיום מיוצא לחו"ל, כך שמדובר בשוק פתוח למדי המתאפיין בגמישות יחסית.
שליש מצריכת הקרפיון המקומית
פרסום
לדרישות האמריקאיות יכולות להיות השלכות גם על ענפי ייצור מרכזיים פחות, כמו חלקים מענף הדגה למשל. האמריקאים דורשים לייבא לישראל בפטור ממכס 1,000 טונות של דגי קרפיון בשנה – יותר מפי שלושה הכמות שהם מייבאים לישראל כיום, וקרוב לשליש מכלל צריכת הקרפיון השנתית בישראל – המוערכת ב-3,500 טונות בשנה.
גם על מגדלי השקדים הדרישות עשויות להשפיע דרמטית. בעוד כיום ניתן לייבא מארה"ב לישראל 2,500 טונות שקדים בתשלום מכס של 1.8 דולרים לק"ג, האמריקאים דורשים היתר ליבא 4,500 טונות – כמעט פי שניים – בפטור מלא ממכס. בנוסף, בעוד כיום ניתן לייבא מארה"ב 1,100 טונות שקדים עם קליפה בתשלום מכס של 1.35 דולרים לק"ג, הם דורשים היתר יבוא של 2,000 טונות – ללא מכס. במקרה הזה אובדן ההכנסות לקופת המדינה עשוי להגיע לכ-25 מיליון שקל בשנה.
בענף החומוס, האמריקאים דורשים לייבא לישראל 2,000 טונות בפטור ממכס בשנה. בישראל צורכים כיום יותר מ-30 אלף טונות חומוס בשנה, כך שמבחינה זו לפחות – לא מדובר באיום מהותי.
גם הדרישה בענף תפוחי האדמה – להיתר יבוא של 4,000 טונות תפוחי אדמה לצורכי תעשייה (צ'יפס קפוא) – אינה בהכרח דרמטית. זאת, לאור העובדה שמתוך כ–600 אלף טונות של תפוחי אדמה המיוצרים בישראל, הרוב המכריע מופנה לשימוש מקומי של האזרחים וליצוא, ורק כ-50 אלף טונות מיועדים לתעשייה.
ממשרד החקלאות נמסר: "איננו מעוניינים להגיב, מאחר שחשיפת פרטים בעיצומו של המשא ומתן פוגעת באינטרסים של ישראל".
חדשות רוייטר