וונדה פיש טכנולוגיות נכנסת לשיתוף פעולה עם אוניברסיטת טאפטס
הסטארט-אפ הישראלי יאיץ את הייצור של בשר דגים מתורבת
בשותפות עם פרופ' דיויד קפלן, חוקר מוביל בתחום החקלאות התאית
נס-ציונה, ישראל: סטארט-אפ הפודטק וונדה פיש טכנולוגיות בע"מ חתם על שני הסכמים עם אוניברסיטת טאפטס שבבוסטון, ארה"ב, לקידום יעדי החברה בתחום המתפתח של בשר דגים מתורבת. על פי הסכם הרישיון שנחתם, וונדה פיש תקבל זכויות בלעדיות לשימוש בקניין רוחני בשטח תירבות פילה דגים אשר פותח על ידי פרופ' דיויד קפלן מאוניברסיטת טאפטס, חוקר מוביל בתחום החקלאות התאית. בנוסף, הסכם למחקר ממומן שנחתם עם האוניברסיטה לתקופה של שנתיים, יתמוך במחקר נרחב של קפלן בנושא ייצור רקמת דג המבוסס על חקלאות תאית. יחד, המהלכים האמורים יזניקו משמעותית את האסטרטגיות של וונדה פיש לייצור פילה דג מתורבת טעים ובר קיימא.
כ-20% מהחלבון הנצרך כיום על ידי אוכלוסיית העולם מקורו באוקיינוסים המהווים מקור מזון משביע ביותר בעל צפיפות תזונתית גבוהה. הביקוש למאכלי ים, צפוי להמשיך ולגדול, דבר המוסיף ללחץ על תעשיית מאכלי הים הנדרשת לעמוד בקצב גובר, לצד בעיית מקורות המים, שכבר מצויים במצב של דייג יתר.
"יותר משלושה מיליארד בני אדם תלויים באוקיינוס ובסביבתו לפרנסתם", מדגישה ד"ר דפנה חפץ, מייסדת-שותפה ומנכ"לית וונדה פיש. "המגוון הביולוגי הימי הוא קריטי להישרדותם של בני האדם וכדור הארץ. דייג יתר, לצד זיהום המים, גורמים נזק לאקוסיסטם הימי העצום והחיוני. למרבה הצער, אוכלוסיות דגי בר רבות פשוט הולכות ומתדלדלות". חפץ מביאה עמה יותר מ-20 שנות ניסיון בהקמה ופיתוח חברות ביוטכנולוגיות.
ייצור מאכלי ים מתאי דג הוא נישה בתחום החלבון האלטרנטיבי, אשר הולך ותופס תאוצה כחלק מהמסע הקולקטיבי להתמודדות עם האתגרים הניצבים בפני תעשיית מאכלי הים. וונדה פיש הוקמה בשנה שעברה בעזרת סיוע כספי וטכני מרשות החדשנות, בשיתוף עם חממת הפודטק של קבוצת שטראוס, The Kitchen FoodTech Hub. החברה גייסה 3 מיליון דולר בסבב גיוס-טרום ראשוני בהובלת חממת דה קיטשן. בנוסף, וונדה פיש אף גייסה השקעות מקרנות הון הסיכון Peregrine Ventures, Pico Partners, CPT Capital ו-MoreVC.
ד"ר מלכיאל כהן, מומחה מוערך לתאי גזע ועריכה גנטית בתחומי ההנדסה הביו-רפואית והאגריטק מוביל את צוות הפיתוח של וונדה פיש בישראל.
מתוך שאיפה להקים צוות מו"פ רב-תחומי מהשורה הראשונה, הצוות פנה לפרופ' קפלן, יו"ר המחלקה להנדסה ביו-רפואית באוניברסיטת טאפטס, מומחה בעל שם להנדסת חומרים פולימרים, אוטוריטה מובילה בעולם האקדמי בתחום הבשר המתורבת שזכה לאחרונה במענק בסך 10 מיליון דולר ממשרד החקלאות האמריקני להקמת המרכז הלאומי הראשון בארה"ב, המוקדש למחקר בתחום החקלאות התאית.
"הכי קרוב" הוא לא מספיק קרוב
תוך שימוש במתקני מו"פ בארה"ב ובישראל, וונדה פיש מקימה פלטפורמה קניינית, ללא שימוש בהנדסה גנטית, לייצור פילה דג מתורבת מסוגי דגים שונים, וזאת מבלי להעמיס על האוקיינוס ועל החיים בו. "אנחנו מתחילים עם דגימה חד-פעמית של רקמת שריר ורקמת שומן של דג אמיתי", קפלן מסביר. "לאחר מכן, אנחנו עובדים על שכפול תהליך הגדילה הביולוגית של הדג על תכונותיו התזונתיות, כולל חלבון ואומגה 3, וכן מאפייני הטעם והמרקם שלו. התוצאה: דג נקי ובטוח, ללא חלקיקי מיקרופלסטיק, כספית או רעילות של חומרים כימיים אחרים, שנוכחותם בדגי בר מסויימים היא תופעה נפוצה".
פרסום
חפץ מגלה שהצוות כבר רשם התקדמות בפיתוח אב-טיפוס ראשון של פילה דג מתורבת, המיוצר ישירות מתאי דג. "הפלטפורמה שלנו כוללת מדיום גידול שהוא נטול מקורות מן החי, ידע בייצור רקמת שריר ורקמת שומן טבעיות, וביו-ריאקטורים ייעודיים שייוצרו בהתאמה אישית ואשר יאפשרו לנו להרחיב את הייצור ועם הזמן, להציע את מוצרי הדג המתורבת שלנו במחיר שהוא תואם את מחירי תוצרי הדייג הקונבנציונליים", חפץ אומרת. "על ידי יצירת אינטגרציה בין יישומים קנייניים חדשניים שנלקחו ממספר דיסציפלינות, כולל תרבית תאים, ביוטכנולוגיה, פודטק וקולינריה, אנו נייצר היצע מגוון של סוגי דגים כדי לתת מענה לכלל ההעדפות, במחירים שווים לכל נפש, ובאיכות שהיא ללא פשרות".
"לאחר שכבר טיפחנו מיזם מצליח בתחום הבשר המתורבת, וונדה פיש מחזקת את המעמד המוביל שלנו בתחום החקלאות התאית, שהוא חדש יחסית", אומר יונתן ברגר, מנכ"ל חממת הפודטקThe Kitchen FoodTech Hub. "עם התגברות תהליך הזיהום והתחממות האוקיינוסים, אוכלוסייה גלובלית שהולכת וגדלה והתדלדלות הביומסה הימית ואוכלוסיות הדגים שלה, הצורך לשקם את הים ואת היצורים החיים בו מעולם לא היה דחוף יותר. וונדה פיש מביאה גישה חדשה למתן מענה לביקושים הגלובליים הגואים למאכלי ים בעלי ערך תזונתי גבוה, מבלי לפגוע באוכלוסייה הימית. עם בשר דגים מתורבת, אוכלוסיית העולם תוכל לאכול דגים כפי רצונה, כאשר האוקיינוסים והאקוסיסטם הימי יזכו למרחב לו הם זקוקים כדי להבריא".