הצלחה לכנס המקוון למגדלי הבקר לחלב ביוזמת 'צמח תערובות'
בו הוצגה פעילות ענפה בתחום הרפת ופיתוחים חדשים בענף
הצלחה לכנס הרפתנים של חברת 'צמח תערובות', שהתקיים השנה במתכונת מקוונת, עקב ההנחיות, בהשתתפות מאות משתתפים: רפתנים, מדריכים ואנשי מחקר ופיתוח ובהנחיית מתן בן ישי, מנהל ענף הבקר והצאן ב'צמח תערובות'.
עומר לביא, מנכ"ל 'צמח תערובות', הציג בפני המשתתפים את הפעילות הענפה של המפעל על תחומיו המגוונים. לדבריו: "לאחר מספר שנים של מחירי חומרי גלם נמוכים בענף, אנו עדים לנסיקה דרמטית של מחירי הסחורות בעולם, הגורמת למחירים להיות מהגבוהים ביותר בשבע השנים האחרונות. הסיבות העיקריות לנסיקת המחירים: רכישות חסרות תקדים של חומרי גלם על ידי הסינים, יציאה של סין ממשבר שפעת החזירים שפקד אותה בשנתיים האחרונות, פגעי מזג אוויר בדרום אמריקה לאחר הזריעה, שביתות בנמלי ארגנטינה, ירידה חדה במלאי הסויה והתירס בעולם ועוד. לדברי לביא: "הגורם 'המנחם', המאפשר לצמח תערובות, לשמור על רמת מחירים הגיונית, הוא שער הדולר הנמוך המאזן את עליית המחירים". בנוסף, הציג לביא את חזון המפעל לשנת 2023, לפיו, 'צמח תערובות' מתעתד להגדיל את כושר הייצור של התערובות לחיות המשק ולהרחיב את ייצור המזון לחיות המחמד (כיום בישראל 90% ממזון לחיות מחמד מיובא ורק 10% מיוצר בישראל). "בנוסף להגדלת כושר הייצור, מקדמים מצוינות בצמח תערובות, בכל דרגי הארגון, וממשיכים בפעילות הפיתוח ובכניסה לשווקים חדשים. שמנו לעצמנו מטרה, להעמיק את המעורבות של 'צמח תערובות' בשרשרת הערך של ייצור המזון בארץ ובעולם" ציין לביא.
ליאור שימחה, מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר, סרג'יו פישלים ממלא מקום רכז התארגנות הרפת בעמק הירדן ודרום הגולן, הציגו את הסכם החלב שנחתם בשבועות האחרונים. ליאור שמחה ציין: "ההסכם הנוכחי מעניק מעט יציבות ובהירות לגבי עתיד הענף ומאפשר את המשך ההשקעות והפיתוח של הרפת הישראלית. ההסכם החדש מסדיר את מחירי המטרה ואת המכסות לשלוש השנים הקרובות, עם אפשרות להארכה בשנתיים נוספות. בשל אופי הפעילות בענף, שבו ניתן לראות את התוצאות רק לאחר תקופה ממושכת, נדרש אופק רחוק ויציבות מירבית, "ממש כמו הפרות, גם הרפת זקוקה לשגרה וודאות על מנת לשגשג".
פרסום
פרוג'קט-בר, חברה משותפת ל'צמח תערובות' ו'אחזקות-חצרים' ומייסדיה שמעון פרטוש ואמנון בר פלד השתתפו לראשונה בכנס. מנכ"ל החברה, אמנון בר-פלד, העביר הרצאה על קבלת החלטות וניהול בתנאי חוסר ודאות. חברת פרוג'קט-בר מלווה ומנהלת מספר רפתות בארץ ובעולם וצברה עם השנים מאגר ידע נרחב בכל הקשור לניהול הרפת. בהרצאתו הציג בר-פלד את הכלים הנדרשים היום לרפתנים על מנת לקבל את ההחלטות הנכונות ולהביא לשגשוג, גם כאשר האופק אינו ברור ואין וודאות לגבי העתיד הקרוב או הרחוק. לדבריו, "האמצעים בסל הכלים למנהל הרפת הם, נתוני הרפת הספציפית, לצד נתונים רחבים אודות השוק והביצועים האזוריים. באמצעות ניתוח כלל הפרמטרים, בראיה רחבה ככל האפשר, ניתן להגיע לתכנית פעולה ולהשקעות במרכיבי הייצור השונים וכן לייצר תחזיות לגבי תרחישים אפשריים. הניתוח הכלכלי והמקצועי של הרפת הוא אחד המוצרים החדשניים והשימושיים ביותר שמציע היום החברה לרפתות ובארץ וברחבי העולם.
בסיום הכנס, ד"ר עדי יונס, חוקרת במעבדת המחקר והפיתוח של צמח תערובות, סקרה בהרחבה את תחום המחקר הצובר תאוצה, לפיו קיים צורך אקוטי במציאת חלבונים אלטרנטיביים לאלו המוכרים לנו היום. המדע נדרש למצוא מקורות חלבון שיהיו זמינים ומזינים, אך גם בעלי השפעה סביבתית מינימאלית. בין מגוון הפתרונות שהוצגו, בלט חלבון המופק מזבוב החייל השחור, שלראשונה בישראל, נעשה בו שימוש על ידי צמח תערובות. קמחי זבוב החייל השחור (BSF), נחשבים מזינים ביותר והיפואלרגנים, ייצורם דורש מעט מאוד מים, שטח ואנרגיה והפסולת המועטה שהוא מותיר, ניתנת לשימוש כמצע לגידול צמחים. לאחרונה, הושק מזון לכלבים המבוסס על חלבון ה-BSF, המיועד לכלבים בעלי רגישויות למזון. עד כה מוצר זה מיוצא לחו"ל וכעת ניתן למצוא את המוצר גם על המדף בחנויות לחיות מחמד בארץ. במחלקת המו"פ של צמח תערובות, מתכננים להמשיך ולפתח את תחום חומרי ההזנה מחרקים, גם לחיות משק ולחיות מחמד נוספות ולספק לצרכנים את היתרונות התזונתיים, תוך שימוש בחומרים ברי קיימא ושמירה על איכות הסביבה. כיום, ברוב מדינות העולם מאשרים שימוש ב-BSF, כמקור מזון לדגים וחיות מחמד בלבד, אך הצפי הוא שבעתיד הקרוב, יאושר גם השימוש בהם להזנת חיות משק נוספות כמו עופות ובקר. בישראל הרגולציה מושפעת ממדינות אירופה וארה"ב, לכן סביר להניח שבקרוב יאושר השימוש ב-BSF גם בארץ. את ההרצאה של דר' עדי יונס ניתן למצוא בערוץ היוטיוב של צמח תערובות.