מומחים רבים ממליצים לצרוך מרגרינה במקום חמאה במטרה להוריד את רמת הכולסטרול בדם. מצד שני גם מרגרינה מביאה הרבה בעיות אחרות שחייבים להכיר.
המרגרינה היא תוצר של הפיכת שמן צמחי לחומר מוצק על ידי בעבוע מימן בנוכחות חומרי מזרזים כמו ניקל וקדמיום. המימן הופך השמן לשומנים רווים. יצור המרגרינה מתבצע בטמפרטורות גבוהות, דבר שגורם לפירוק וויטמין E וחומרים חיונים אחרים המצויים בשמן. השומנים במרגרינה הם שומני-טראנס, הגורמים, לפי מחקרים האחרונים, לעליית רמת הכולסטרול הרע LDL. הם גם משפיעים על מחלות קיימות כגון ארטריטיס ובעיות קיבה.
הניקל, המשמש כזרז לתהליך הייצור, הוא חומר רעיל שעלול לפגוע בכמויות מצטברות בכליות וריאות. הקדמיום אף היא מתכת רעילה ביותר שעלולה לגרום לארטריוסקלורזיס, לחץ דם גבוה ועם הזמן לסרטן.
החמאה מיוצרת משמנת ומכילה גם שומן רווי כמו המרגרינה, אך להבדיל ממרגרינה היא מוצר טבעי ולא מכילה חומצות שומניות טראנס. חמאה עשירה בוויטמינים הנמסים בשומנים, כגון וויטמין A,D, E, K . כמויות הוויטמינים משתנות מעונה לעונה, ואיכות המזון שהפרות מקבלות. ד"ר וסטון פרייס גילה גורם בחמאה המסייע לגדילת ילדים והתפתחותם. גורם זה מכונה "activator X". הוא גם חקר ומצא שארוחה אחת עשירה ביום הכוללת חמאה מסייעת במניעת עששת בקרב ילדים.הוא פרסם המחקר שלו בספר שכתב “Nutrition and Physical Degeneration”
אנשים הרגישים למוצרי חלב, לרוב לא רגישים לחמאה כיוון שהיא כבר לא מכילה את החמר האלרגני. כנגד הדעה שחמאה גורמת לעליית רמת הכולסטרול בדם טוען ד"ר וויליאם קוך, רופא מפורסם בארצות הברית, שבגוף עם איזון בשריפת המזון אין בעיות של כולסטרול. הוא טוען שרק 4% מהכולסטרול בא ממזון, היתר מיוצר בגוף. כמויות קטנות של מזון מהחי עוזר לאיזון הכימיה בגוף. אנשים ללא פעילות גופנית חייבים להוריד את כמויות השומנים כולל החמאה, אולם כפית חמאה ביום מומלצת אפילו לאנשים פחות פעילים .
מסקנות:
המרגרינה מכילה פחות כולסטרול, היא יותר זולה ומתאימה גם למאכלי בשר. חסרונה שהיא מכילה שומני טראנס הגורמים לבעיות בריאותיות ושאריות של מתכות רעילות. מנגד החמאה היא מזון טבעי המכיל וויטמינים וגורם המסייע להתפתחות ילדים. היא קצת יותר יקרה אבל הערך התזונתי מצדיק את המחיר.
פרסום
בזמן אחרון הופיעו "תחליפי " למרגרינה שהם מכילים כמויות שומנים יותר קטנות מהמרגרינה ומייצרים אותם בטכנולוגיות חדשות.דוגמה היא ,אוליביה המכילה 17.6% שומן רווי(מרגרינה מכילה 80% שומן ) .לא כתוב איזה שומן האם זה טראנס.
מאת לוטי זילברמן
מהנדסת כימיה תואר שני