הפספוס הקר במקרר: כיצד טמפרטורות שגויות מובילות לבזבוז מזון
מחקר חדשני שנערך באוסטרליה על ידי צוות מחקר מאוניברסיטת RMIT מגלה ממצאים מדאיגים בנוגע לטמפרטורה במקררים ומקפיאים במשקי בית. כמעט 20% מהמשקים נמצאו מכוונים לטמפרטורות שאינן מתאימות לשמירה אופטימלית על מזון, דבר הגורם לבזבוז מזון ולסכנות בריאותיות.
מבוא:
בעולם שבו בזבוז המזון הופך לאתגר גלובלי מתמיד, חשוב להבין את התפקיד שלנו, משקי הבית, במאבק זה. מחקר חדש מאוניברסיטת RMIT באוסטרליה מצביע על כך שאחד הגורמים הפשוטים והקריטיים ביותר שמוביל לבזבוז מזון הוא לא אחר מאשר טמפרטורת המקרר והמקפיא בבית. תוצאות המחקר מגלות כי רבים מאתנו אינם מודעים לחשיבות הכוונת הטמפרטורה הנכונה וההשלכות של טמפרטורות לא תקינות.
תוצאות המחקר:
ד"ר בהוונה מידהה, הכותבת הראשית של המחקר, הדגישה כי רוב המשקים בדגם המחקר אשימו את הרס המזון בשגיאות אישיות, כמו למשל פרשנות שגויה של תאריכי תפוגה, במקום לבדוק את הגדרות הטמפרטורה במקרר. מעבר לכך, המחקר מצא כי 17% מהאוכלוסייה נוטה לשמור את המזון בטמפרטורות שאינן בתחום המומלץ של 2°C עד 7°C במקררים, ו-43% מהמקפיאים פועלים מחוץ לטווח המומלץ של מינוס 15°C עד מינוס 20°C. טמפרטורות לא מתאימות אלו יכולות לגרום לצמיחה מואצת של חיידקים או להקפאה וכוויית קור של המזון, מה שמוביל להשחתתו ולסכנה בריאותית לצרכנים.
הבלבול באחסון מזון:
המחקר גם חשף את הבלבול הרב הקיים בין משקי הבית בנוגע להנחיות האחסון הנכונות של מזון. ד"ר מידהה ציינה כי רבים מהנשאלים דיווחו על קבלת מידע סותר לגבי משך הזמן המומלץ לאחסון מזון במקרר, תופעה שתורמת להחלטות שגויות ולבזבוז מזון. במקרים רבים, מזון שעדיין בטוח לצריכה נזרק בשל חששות לא מוצדקים.
הצעות לשיפור:
לאור הממצאים, החוקרים מציעים כמה דרכי פעולה לשיפור המצב. הם קוראים להעלאת מודעות ולהכשרה של הציבור לנושא כוונון טמפרטורות מדויק במקררים ומקפיאים. פיתוח פלטפורמת ייעוץ נקודתית לאחסון מזון, כפי שהציעה ד"ר מידהה, יכול לספק הנחיות ברורות ועקביות למשקי הבית ולעזור להם להבין כיצד לשמור על מזונם בטוח וטרי לזמן ארוך יותר.
סיכום:
המחקר מאוניברסיטת RMIT מצביע על צורך קריטי בחינוך ובהכשרה של הציבור לנושאי אחסון מזון נכון. על ידי תיקון הטמפרטורות השגויות במקררים ובמקפיאים, ניתן להפחית את בזבוז המזון ולשפר את בריאות הציבור. הגישה הנכונה לאחסון מזון מתחילה בה מינוס 15°C עד מינוס 20°C. טמפרטורות לא מתאימות אלו יכולות להוביל לקלקול מהיר של המזון ולהגברת הסיכון לצריכת מזון מזוהם.
הסיבות מאחורי הבעיה:
המחקר גם חשף כי אחת הסיבות לכך שמשקי הבית אינם נוהגים לכוון נכון את הטמפרטורות היא מקורות המידע המבלבלים והלא עקביים בנוגע לשמירת מזון בטוחה. ד"ר מידהה העירה שרבים מהנשאלים דיווחו על קבלת הוראות סותרות בנושא זמני אחסון המזון, מה שלעיתים קרובות מוביל לזריקת מזון שעדיין עשוי להיות בטוח לצריכה.
פרסום
פתרונות מוצעים:
לאור הממצאים, החוקרים קוראים לקידום מודעות ולחינוך הציבור לגבי חשיבות שמירת טמפרטורות נכונות במקרר ובמקפיא. אחת ההמלצות היא פיתוח פלטפורמה ממוקדת לייעוץ בנושא אחסון מזון, שתספק מידע ברור, מדויק ועקבי לציבור. כלי כזה יכול לעזור למנוע בלבול ולוודא שהמזון נשמר בתנאים המיטביים, מה שיביא להפחתה בבזבוז המזון ולשיפור בבריאות הציבור.
סיכום:
המחקר מהווה קריאת עוררין למשקי הבית לקחת אחריות ולבדוק את הגדרות הטמפרטורה של המקררים והמקפיאים שלהם. בעידן בו בזבוז המזון הוא בעיה עולמית, צעדים פשוטים כמו כוונון נכון של הטמפרטורה יכולים לתרום תרומה ניכרת למאבק בבזבוז זה.