מחקר חדש שנעשה בהולנד מלמד כי בניית לולי מעוף יקרה ב- 30% מבניית הלולים החדשים

מחקר חדש שנעשה בהולנד מלמד כי בניית לולי מעוף יקרה בלמעלה מ- 30% מהלולים החדשים שייבנו במסגרת הרפורמה בלול, ובהתאם – בנייתם תעלה

משמעותית את מחירי הביצים.

בנתוני מחקר אלה תומכים נתוני חברות בניית לולים שהוגשו היום למשרד החקלאות

מחר (יום ד 20.10) יציג משרד החקלאות נתונים אלו ונוספים בוועדת החינוך של הכנסת, במסגרת הדיון על תקנות גידול מטילות ואחזקתן

פרסום

 

בדיון בוועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת מחר בבוקר (יום ד 20.10.10), בנושא "תקנות צער בעלי חיים – גידול מטילות והחזקתן", יציג משרד החקלאות מחקר חדש שבוצע באוניברסיטת wageningen (WUR) והמוסד למחקר חקלאות וכלכלה (LEI) בהולנד המלמד כי בניית לולי מעוף יקרה בלמעלה מ- 30% מהלולים החדשים המתוכננים במסגרת הרפורמה בלול. למחקר זה מצטרפים נתונים תומכים של חברות בניית לולים ישראליות, אשר גם על פיהם לולי מעוף יקרים בכ- 30% מלולי כלובים, והקמתם תביא לעלייה במחירי הביצים.

כמו כן, יציג משרד החקלאות את תמצית התקנות המוצעות, שמטרתן להביא לקידום רווחת העופות המגודלים בישראל לסטנדרט הנהוג באירופה. תמצית התקנות – מגדילים למטילה את הבית פי שניים!!

 

על פי משרד החקלאות, מצבם הנוכחי של העופות עגום ומחובתנו להביא לשיפור משמעותי ברווחתם. בעת ניסוח התקנות נלקחו בחשבון צרכי העופות ורווחתם, וכן, ההשקעה הנדרשת לשם יצירת השינוי – הן מהמדינה והן מהמגדלים.

עמדתו של משרד החקלאות גורסת כי אי קיומה של הרפורמה המתוכננת בענף הלול – משמעותה – סבל לתרנגולות! כיום רוב התרנגולות חיות בשטח של כ- 300 סמ"ר למטילה, קיום הרפורמה מבטיח הגדלה משמעותית בשטח המחייה של כל המטילות בישראל.

 

ארגונים "למען בעלי חיים" עוסקים מזה חודשים רבים בהנצחת מצבם העגום של העופות ובפגיעה ביכולת להביא לשיפור משמעותי ברווחתם. נציגי ארגונים "למען בעלי חיים" מתעקשים שלא לאפשר למשרד החקלאות לקדם את התקנות ואת הרפורמה בלול, לרווחת המטילות, וטוענים בין השאר, כי הקמת לולי מעוף תהיה זולה מהקמת הלולים החדשים המתוכננים. כאמור, טענה זו תופרך סופית מחר בדיון בכנסת לאור המחקר החדש שפורסם בהולנד, המלמד כי הקמת לולי מעוף יקרה בלמעלה מ- 30% מהקמת הלולים החדשים. וכן לאור הנתונים של חברות בניית הלולים הישראליות.

 

על פי המחקר ההולנדי, עלות הקמת לול בגודל של 550 סמ"ר למטילה עומדת על 17 יורו למטילה, בעוד שהקמת לול מועשר תעלה 24 יורו למטילה והקמת לול מעוף תעלה 25 יורו למטילה.

בהתאם, נתוני בדיקה מקיפה שנעשתה בישראל, לקראת יציאת הרפורמה לדרך והוגשו הבוקר למשרד החקלאות על ידי חברות בניית לולים ישראליות, מלמדים כי לולי המעוף יקרים משמעותית גם בישראל! הקמת לול בגודל של כ- 550 סמ"ר למטילה תעלה כ- 125 ₪ למטילה, לעומת הקמת לול מעוף, שתעלה כ- 170 ₪ למטילה, עלייה של כ- 30% במחיר, אשר עלולה להשפיע גם על מחירי הביצים ולהפוך את הביצה ממוצר יסוד למוצר פרימיום בשל עלויות הגידול הגבוהות משמעותית מעלויות הגידול בלולי סוללה.

 

חשוב לציין כי מגדלים שיבחרו להקים בשטחם לולי מעוף או לולי חופש יוכלו לעשות זאת במסגרת הרפורמה, כל עוד יעמדו בדרישותיה המחייבות שמטרתן, כאמור, להביא את הענף לרמה גבוהה של בריאות, סניטציה והגנה על הסביבה.

יחד עם זאת, נכון להיום צרכני ביצי החופש והאורגניות בישראל מהווים, יחדיו, פחות מ- 2% בודדים מכלל האוכלוסייה, בשל היעדר ביקוש!! בסקרים אנשים נוטים להצהיר כי הם מוכנים לשלם יותר בשביל ביצי פרימיום, אבל בפועל הדבר אינו קורה!!

 

פרסום

בישראל כיום רוב התרנגולות חיות בשטח של כ- 300 סמ"ר למטילה. התקנת תקנות צער בעלי חיים בנושא גידול מטילות ואחזקתן וקידום הרפורמה בענף, יבטיחו הגדלה משמעותית בשטח המחייה של כל המטילות בישראל – מ- 300 סמ"ר ל- 550 סמ"ר לפחות(רף מינימאלי) למטילה, כפי שנהוג כיום בכל מדינות אירופה (למעט שוויץ).

במסגרת הרפורמה המוצעת ממליץ משרד החקלאות על הגדלה משמעותית של גודל התא של מטילות בישראל, לטובת שיפור רווחתן מ- 300 סמ"ר למטילה הנהוגים כיום לגודל שללפחות 550 סמ"ר, בשלב המיידי, ומעבר לכלובים מאובזרים של לפחות 750 סמ"ר, הכוללים בדי לינה, קיני הטלה, מקום התפלשות ומתקן לשיוף ציפורניים, לכל המאוחר עד לשנת 2022.

בנוסף, ממליץ המשרד כי במסגרת בניית הלולים החדשים ברפורמה, ייבנו תשתיות שניתן יהיה להרחיבן לשטח של 750 סמ"ר למטילה, כדי להיות ערוכים להרחבה העתידית, וכדי שלא יידרשו בעתיד השקעות כפולות בתשתית חדשה. כלומר, גודל אזורי הגידול והכנת התשתית הקרקעית, וכן מעטפת מבני הלולים יהיו בגודל המתאים לקלוט שינויים עתידיים, באופן זה תתאפשר הכנסת אבזור, מודולים נוספים והסרת מחיצות, כך שניתן יהיה לאכלס באותו מבנה אותו מספר מטילות במרווח של 750 סמ"ר למטילה.

 

מה קורה בעולם?

אירופה מגדלת עופות בכלובי סוללה!! בדיוק כמו בישראל. על פי הדירקטיבה שקבע האיחוד האירופי בשנת 2003 הוגדלו הכלובים ל- 550 סמ"ר (מינימום) למטילה ובשנת 2012 הכוונה היא להגדילם בשנית ל- 750 סמ"ר למטילה. למען הסר ספק, גם בגודל של 750 סמ"ר, מדובר בלולי סוללה ולא בלולי חופש. יתרה מזאת, לולים נטולי כלובים רחוקים מן התדמית שלהם והרבה יותר צפופים מהרבה לולי סוללה.

שוויץ היא המדינה היחידה באירופה בה אין לולי סוללה. המצב בארה"ב חמור הרבה יותר מאשר בישראל ומגדלים בו עופות בצפיפות גדולה מאוד. מכל מדינות ארה"ב, בקליפורניה בלבד עברה החלטה במשאל עם (בשנת 2008) על מגבלות גודל של לולים, ולא איסור גידול בלולי סוללה. ההחלטה טרם יושמה, וקובעי המדיניות שם טרם יודעים כיצד להתמודד עימה.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

נהלי תמיכה בענף לולים להטלה

03/09/2024

משרד החקלאות: ציפור בביתכם מתה? אנא דווחו לנו ב"כפתור ציפור" והביאו אותה ל...

22/07/2024

הקריאה לחסן את עובדי החווה בארה"ב נגד שפעת העופות מתחזקת בעקבות דוגמת פינלנ...

15/07/2024

רפורמת הלולים נדחתה ל-2027 בעקבות המלחמה בצפון
חשיבות האוורור בלולי הודים בעונה הקרה
עם פרוץ המלחמה דברים רבים הפכו לקשים יותר – ואחד מהם הוא חילוצם של בעלי חיי...
נהלי תמיכה בענף לולים להטלה

03/09/2024

משרד החקלאות: ציפור בביתכם מתה? אנא דווחו לנו ב"כפתור ציפור" והביאו אותה ל...

22/07/2024

הקריאה לחסן את עובדי החווה בארה"ב נגד שפעת העופות מתחזקת בעקבות דוגמת פינלנ...

15/07/2024

רפורמת הלולים נדחתה ל-2027 בעקבות המלחמה בצפון
תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחרו תחום