רשתות השיווק ויצרני המזון מחליפים האשמות בעקבות הממצאים על פערי מחירים

 בין מוצרי מזון רגילים לבריאים – היו"ר כבל: יצאנו למלחמה בתופעה

יוזמי הדיון ח"כ מוסי רז וח"כ עליזה לביא הפנו אצבע מאשימה כלפי רשתות השיווק ואמרו: הרשתות מחבלות במאמץ לקדם תזונה בריאה והנפגעים הם המוחלשים ביותר – באנו לחרב את החגיגה; נציגי הרשתות: אחוזי הרווח של שני סוגי המוצרים דומים; התעשיינים: ברוב המקרים המחיר זהה

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל, התכנסה היום לדיון בטענות כלפי רשתות השיווק כי הן מנפחות את מחירי מוצרי המזון הבריא. הישיבה התקיימה לבקשת ח"כ מוסי רז וח"כ עליזה לביא, על רקע פרסום בתקשורת ממנו עלה כי יצרני המזון מוכרים לרשתות השיווק את המוצרים בהן מופחת השומן, הסוכר או המלח במחיר זהה למוצר הרגיל. היו"ר כבל, העומד בראש השדולה למען אורח חיים בריא יחד עם ח"כ רחל עזריה וח"כ ישראל אייכלר, פתח את הישיבה ואמר כי בכוונתו גם במסגרת השדולה להוביל את המאבק להורדת מחיר הלחם הבריא ומיסוי השתייה הממותקת – והוסיף כי הוועדה יוצאת למלחמה בפערי המחירים.

ח"כ רז הזכיר כי הנתונים על פערי המחירים התפרסמו בתחקיר בעיתון "דה מרקר", ואמר כי ממנו עלה שעל אף שהיצרנים משווקים את המוצרים במחירים זהים, הרשתות מנצלות את הביקוש ומוכרות את המוצרים הבריאים במחירים הרבה יותר גבוהים. לדבריו, הנפגעים העיקריים הם האוכלוסיות המוחלשות שלא יכולות להרשות לעצמן לרכוש את המוצר הבריא במחיר כמעט כפול. "אם רשתות השיווק לא יפתרו את הבעיה יהיה צורך בצעדים מצד המדינה", אמר ח"כ רז. ח"כ לביא הוסיפה: "בעוד שהממשלה והכנסת פועלים לקדם תזונה בריאה, רשתות השיווק מחבלות במהלך ועושות סיבוב על כולנו. אין מילים אחרות להגדיר זאת מלבד עושק וניצול ציני, רק כי אף אחד לא מפריע להן. באנו לחרב את החגיגה הזו, אנחנו נגד רגולציה אבל איזה ברירה הם משאירים לנו".

יו"ר המועצה הלאומית לביטחון תזונתי, פרופ' דב טשרניחובסקי, ציין כי שני העשירונים התחתונים בישראל לא יכולים להרשות לעצמם לאכול אוכל בריא בגלל מחירי המזון הגבוהים בישראל. לדבריו, הבעיה בישראל היא חוסר תחרות בענף המזון וצריך לפתור אותה באופן מערכתי. ח"כ איילת נחמיאס ורבין אמרה כי הבן שלה שאל אותה לאחרונה למה ג'ינס עם קרעים עולה יותר מכזה בלי קרעים, ולמה מוצרים בלי גלוטן עולים יותר ממוצרים עם גלוטן. לדבריה, הבעיה היא שאין מספק תמריצים ליצרנים הקטנים שיכולים לייצר את התחרות בענף. ח"כ יעקב אשר הוסיף כי צריך קודם להגדיר מה הוא מזון בריא ואז לעודד יצרנים, באמצעות הפחתות מס, לייצר את אותם מוצרים.

ח"כ יעקב פרי אמר מנגד כי הוא לא חושב שצריך לחזור לפקח על מחירים, וכי הוא בספק אם הוועדה יכולה להתערב בכוחות השוק ולבצע רגולציה שיהיה לה משקל מכריע. מנכ"ל ארגון זכויות הצליאק, דן סולומון, דיבר בהתרגשות ועם ביקורת קשה ואמר לחברי הוועדה: "חברי הכנסת יעשו 'וי' על הדיון ואנחנו נישאר בודדים במערכה. אם ברחוב בלפור היה צליאק לא היה צורך בחקיקה – לא יקרה כלום כי אתם לא עושים כלום". היו"ר כבל אמר בתגובה כי הממשלה היא זו שבכוחה לשנות את המצב וקרא לסולומון להצטרף למאבק שבכוונתו להוביל יחד עם חברי הוועדה.

היועצת המשפטית של חצי חינם, עו"ד מיכל כהן עובדיה, אמרה כי חצי חינם לא נכללה בבדיקה שפורסמה בעיתון, והוסיפה: "המחירים של היצרנים והיבואנים גבוהים יותר. מחיר היצרן של פסטה רגילה לא דומה למחיר פסטה ללא גלוטן, ואחוזי הרווח שלנו דומים. את הטענות צריך להפנות ליצרנים או ליבואנים". אלי שלום סתוי, שייצג בדיון את רשת "רמי לוי", אמר: "גם אצלנו אחוז הרווח זהה. אין לנו עניין לעשות רווח גדול יותר". אולם מנהלת איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים, גליה שגיא, אמרה בתגובה כי "הניסיון של הרשתות להפיל אחריות על התעשיינים הוא לא נכון. ברוב המקרים היצרנים מוכרים את המוצרים במחירים שהם בסך הכל זהים". היו"ר כבל תהה האם בסוף הוא צריך "להוציא חוליית חיפוש לברר מי אחראי", ואמר כי בכוונת הוועדה לברר את הסוגיה.

מנהלת המחלקה לתזונה במשרד הבריאות, פרופ' רונית אנדוולט, אמרה כי המשרד מנסה כבר תקופה ארוכה לשתף פעולה עם משרדי הכלכלה והאוצר, כדי לייצר סל מזון בריא.

היו"ר כבל אמר כי מי שצריכה לטפל בנושא היא בראש ובראשונה המדינה. לדבריו, "כל אחד מהגופים העסקיים לא נמצא בל"ו צדיקים ולא כי אין מקום, כי כל אחד מהם רוצה להרוויח כמה שיותר כסף". הוא הוסיף כי משרד הבריאות צריך קודם כל להגדיר מה הוא מוצר בריא, ולאחר מכן לקדם תוכנית שיודעת להתמודד עם סוגיית המחירים. לסיכום הודיע היו"ר כבל כי הוועדה יוצאת למלחמה בתופעה של פערי המחירים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

האם סוג המזון שאוכל הבקר משפיע על הבריאות שלנו? מחקר חדש מגלה את ההבדלים

30/12/2024

מה המשמעות של "דג קפוא מעובד"?

24/11/2024

האם הביצה הקשה מקולקלת ?
איך להפשיר בשר ? מה הדרך הנכונה ביותר להפשיר בשר קפוא
כיצד להיזהר משפעת העופות
התאגיד לפיקוח וטרינרי מסכם את פעילותו לשנת 2020
האם סוג המזון שאוכל הבקר משפיע על הבריאות שלנו? מחקר חדש מגלה את ההבדלים

30/12/2024

מה המשמעות של "דג קפוא מעובד"?

24/11/2024

האם הביצה הקשה מקולקלת ?
איך להפשיר בשר ? מה הדרך הנכונה ביותר להפשיר בשר קפוא
תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחרו תחום