15 גורמים בהערכת ושימוש במרכיבים חלופיים במנה

 15 גורמים בהערכת ושימוש במרכיבים חלופיים במנה

מאת: לסלי Nernberg, M.Sc, מנהל שירותים טכניים – תזונת בעלי חיים ב BIOMIN אסיה.

תרגום:  יאיר סער

  לפרטים נוספים : [email protected]

פרסום

רשימה של שיקולים עבור תזונאים, המרכיבים מנה, בהערכת מרכיבי מזונות חלופיים חדשים, במזון בע"ח, כאשר זמינות או מחיר המרכיבים הקונבנציונליים מקשים.

כשהמזון מייצג כ 70 אחוזים מן העלות של ייצור בעלי חיים, יש לבחון ולנצל כל ההזדמנויות להפחתת עלויות הזנה.

לפעמים, בשנים האחרונות, ראינו עלייה דרמטית ותנודתיות במחיר של מזונות עיקריים. לפני עשר שנים, העלות של תירס ותוספת סויה עלתה באופן דרמטי, ולאחרונה יש לנו תנאים דומים בשוק הוויטמינים והמינרלים. (קרא 3 טיפים לשרוד את   משבר אספקת הוויטמינים )A & E

 

לתזונאים משתלם להיות מודעים מאוד לתמחור והערך של מרכיבי מזון שונים בשוק. עם זאת, אנחנו צריכים להתמקד לא רק על הזדמנויות בקנייה של המרכיבים העיקריים כמו: תירס, חיטה, וקוספאת סויה, אבל גם לשקול את כל המרכיבים החלופיים הזמינים בשוק.

 הגדרת "מרכיב מזון חלופי"

אין הגדרה מדויקת של מרכיב אלטרנטיבי. מה שיכול להיחשב חלופה בשוק או באזור אחד, עשוי להיחשב חומר רגיל בשוק אחר. לצורך מאמר זה, נשקול מרכיב אלטרנטיבי כחומר גלם שאינו בשימוש בנוסחאות הזנה על בסיס קבוע, בעל הרכב תזונתי משתנה במקצת, ואשר רמת ההכללה שלו אינה מוגדרת בבירור או אינה ידועה.

גורמים לשיקול בהכללת מרכיבים חלופיים 

להלן מספר גורמים שיש לקחת בחשבון כאשר מחליטים על רכישה ושימוש של חומרי הזנה חלופיים:

  1. הרכב ואיכות- עבור רוב חומרי הגלם ערכי התקן התזונתיים מופיעים בטבלאות הרכב המרכיב, או בספרות המדעית.

עם זאת, במקרים רבים המרכיבים יופקו בכמויות קטנות ברמת מקומית.

מומלץ לבדוק ספקים בודדים ולאשר את הפרופילים התזונתיים ואיכות באמצעות ניתוח מעבדה.

ניתוח אנליטי טיפוסי צריך לכלול מידע לגבי הלחות, החלבון, השומן, הסיבים ותכולת האפר של

החומר המדובר.

ניתוח מינרלים מאקרו ותכולת חומצות אמינו יכול לספק אינדיקציה נוספת של איכות המוצר.

טיפ # 1: לאשר פרופילים תזונתיים ואיכות של חומרי הזנה חלופיים עם אנליזת מעבדה

  • שונותמחסום ניכר לניצול יותר מרכיבים חלופיים בהרכב התערובת/חליפה יכול להיות השתנות תזונתית. חשוב לדעת את הספק המקורי. במקרה זה ביחד עם פרופיל תזונתי מדויק שנאסף על פני תקופה משמעותית של זמן.

          עם השתנות גבוהה יותר, יש לשקול רמות הכללה נמוכות יותר, כאמצעי בטיחות.

טיפ # 2: שקול רמות הכללה נמוכה יותר כדי להתגונן מפני השתנות גבוהה יותר של חומרי הזנה חלופיים

  • נעכלות חומר התזונה – נעכלות המרכיב התזונתי וזמינות מתייחסים במידה שבה בעל החיים יכול לעכל ולספוג את החומרים המזינים בתוך המרכיב במזון. למרכיבים רבים עשויים להיות כמות ניכרת של חומרים מזינים, אבל הם עלולים לא להיות זמינים לבעל החיים לגדילה או למטרות יצרניות. דוגמה לכך יכולה להיות קמח נוצות, אשר יש רמה גבוהה של חלבון אבל כמות נמוכה או חוסר איזון של חומצות אמינו זמינות.

מרכיבים שהם תוצרי לוואי של תעשיות עיבוד שעוברים שלב ייבוש צריכים להיבדק. השימוש במחקרי נעכלות, אנליזת מעבדה,             סקירת הספרות המדעית ומאגרי מידע (כגון אלה המתואמים על ידי ספקי חומצות אמיניות) הם מקורות מידע שימושיים.

השימוש בתוספים תזונה כגון: אנזימים ותרכובות פיטוגניות, עשוי להיחשב כאמצעי לשפר את העיכול של חומרים מזינים

מסוימים בחומרי גלם חלופיים (ראה הגדרה תוסף מזון פיטוגני).

טיפ # 3: אנזימים ותוספי מזון פיטוגניים יכול לשפר את העיכול של חומרים מזינים מסוימים בחומרי גלם חלופיים

  1. ערך יחסי- הערך היחסי של מרכיב מזון עשוי לשמש כדי להשוות בשוק את הערך התזונתי של חומר

הזנה בהשוואה לתקני אנרגיה, חלבון, ליזין, או ערך זרחן. במקרים רבים, תירס וכווספת סויה הם תקן

הזהב – או אמת מידה שאליה מושווים כל שאר החומרים. הערך היחסי אינו מתייחס לרמות הכללה.

במקום זאת, היא פשוט העלות ליחידה של רכיב תזונה בנקודה מסוימת בזמן.

טיפ # 4: השתמש בערך היחסי כסמן ראשוני לרכישת חומרי גלם

  1. התאמה או צורה של חומר- במקרים מסוימים, חומרים או חומרי הזנה עשויים להיות זמינים בשוק, אך צורת

החומר עשויה  להגביל את היכולת להוביל, לאחסן, או לעבד את החומר. זה כולל תוצרי לוואי שנמצאים במצב

נוזלי או מרכיבים שאינם מיובשים היטב. יש לעיתים צורך לתכנן מחדש שיטות הזנה כדי לאפשר שימוש יעיל של

מרכיבים אלה. כמויות גבוהות של לחות יכול גם לדלל ערכים תזונתיים של חומרי הזנה וצריך לקחת זאת בחשבון

תכנון המנה.

טיפ # 5: בדוק כי מערכת ההזנה שלך או מתקן הייצור שלך מתאים לחומרים תזונתיים לחים או נוזליים

  • גורמים אנטי – תזונתיים- רכיבים טבעיים מסוימים המתפתחים בתוך חומרי גלם מסוימים עלולים להפריע לעיכול, למטבוליזם או לבריאות בעלי החיים. דוגמאות יכולות לכלול: מיקוטוקסינים, מעכבי טריפסין, טאנינים, לקטינים וגלוקוסינולטים.

רצוי לקבוע בעזרת אנליזה מתאימה, את הימצאותם של גורמים אנטי תזונתיים אלו וכן להחליט אם להשתמש וכמה

להכליל אותם במזון בהתאם. צריכים להיות נקבעים באמצעות ניתוח והחלטות להשתמש או הסכומים לכלול

מותאם בהתאם. במקרים מסוימים ניתן לשקול שימוש בתוספי מזון מסוימים כגון מנטרל רעלנים (deactivators (mycotoxins          , כדי להגן על בעלי חיים מפני ההשפעות המזיקות של רכיבים כאלה.

טיפ # 6: בדיקת חומרי גלם חלופי עבור זיהום במיקוטוקסינים (רעלני פטריות- mycotoxins), ושימוש במנטרל

רעלנים, כדי להגן על בעלי החיים שלך מפני ההשפעות השליליות שלהם.

  1. טעימות- טעימות מתייחסת ליכולת של בעל החיים לצרוך בקלות את החומר הנדון. מרכיבים מסוימים עשויים להיות

מרכיבים מרים (למשל, קוספאת לפתית) או כאשר יש ניחוחות שמגבילים את צריכת המזון, כאשר הם נכללים במנה. תוספי

מזון פיטוגניים phytogenic (PFA) משפרים את הטעם של המזון עשוי להסוות ניחוחות פחות מעוררי תיאבון.

טיפ # 7: שימוש בתוספי מזון phytogenic יכול לשפר טעימות ומשפרת צריכת מזון

 

  • מזונות ללא סיכונים- בהתאם למקור של חומר ההזנה או סוג עיבודו, כמה מרכיבים חלופיים יכולים להכיל חומרים זרים שעלולים להיחשב מסוכנים לצריכת בעלי חיים. לדוגמה, במקרים מסוימים, פסולת מאפיות עשויה להכיל חומר אריזה פלסטי או חומר אריזה אחר שיכול להיות קיים במאפים שונים. סיכונים אחרים שיש לשקול עלולים להיות מתכות כבדות או זיהום כימי שיכולים להימצא במרכיבים כגון מינרלים.

 

טיפ # 8: בדוק חומרי הזנה חלופיים מבחינת סיכונים פיזיים, מתכות כבדות וכימיקלים

 

  • טיפול ואחסון- חומר הגלם הנשקל, צריך לזרום ולהתקדם בתוך תהליך העיבוד במכון, על מנת שיהיה מרכיב זול עם עלות/תועלת מעשית לשימוש במנה. נפח אחסון במחסן ח"ג, וכיצד ניתן לאחסן את המוצר, צריך להילקח בחשבון לפני רכישת מרכיב חדש.

טיפ # 9: יש לדעת איך והיכן לאחסן חומרי הזנה חלופיים לפני הרכישה.

פרסום
  • זמינות ועקביות של אספקה- אספקה ‌‌נאותה של החומר הנדון חייבת להתקיים לפני הערכת העלות והערך התזונתי. יש לקבוע על פי סוג בעלי החיים שיש להאכיל, הרכב המזון, מינון, ותפוקת בטונות של המזון המיוצר, על מנת לחשב את הנפחים הפוטנציאלים הנדרשים על פני תקופה של זמן.

 

טיפ # 10: עבוד עם ספקים על הבטחת כמות מספקת של המרכיב כדי להפוך את החלטת הרכישה מתוזמן וחסכוני.

  • יציבות- היכולת של חומרים לשמור על איכותם בעת האחסון היא בעלת חשיבות רבה. לדוגמה, מוצרים בעלי לחות גבוהה (15-25%) נוטים לקלקול, תסיסת חיידקים, התפתחות עובש, וירידה באיכות התזונתית במשך זמן האחסון.

טיפ # 11: ודא שהמוצרים נשמרים כהלכה ולא יתקלקלו ‌‌במהלך תקופת האחסון.

 

  1. מינון- כמות המרכיב במנה בתוך נוסחת התערובת, פתוחה ביותר לפרשנות ולתנאים המעורבים. ניסיון הוא הנכס הגדול ביותר בקביעת גבולות של מרכיבים חלופיים, וכל תזונאי או חברה עשויה להיות קבוצה ייחודית של שיטות או פילוסופיות כיצד לשלב חומרי גלם יוצאי דופן.

נהלי התעשייה, פרסומים או ספרות מדעית עשויים לסייע בפתוח בסיס של מינונים, אבל אלה צריכים לעמוד במבחן

המציאות כדי להשיג את פוטנציאל החיסכון הגדול ביותר. מחקר על מינונים (רמות הכללה) של מרכיב חלופי צריך

להיות מוקד חשוב של כל מנהל אינטגרציה או מחקר חברת מזון ותוכנית הפיתוח.

טיפ # 12: שאל שאלות, ערוך מחקר, וחקור את המינונים הנכונים של חומרי הזנה חלופיים.

  • השפעה על איכות הכופתית והתערובת הסופית- גורמים כגון רמת רטיבות וגודל החלקיקים של מרכיבים שונים יכולים להשפיע על תהליך ייצור המזון לבע"ח. לחומרי המזון הנדונים צריכה להיות השפעה מוגבלת על איכות הכופתית ולא להשפיע על הביצועים הכלליים של המזון, כדי להיות מרכיב חלופי יעיל.

טיפ # 13: מרכיב תזונה חלופי יעיל אינו משנה באופן משמעותי את איכות הכפתית או את סה"כ ביצועי המזון

  • השפעה על בשר, ביצה או איכות חלב- כמו בתרחיש לעיל, חומרי הזנה לא צריכים להקנות כל השפעה שלילית על ייצור מוצרי מזון סופיים. לדוגמה, כמויות גדולות של קמח דגים ידועים כגורם טעמי לוואי בחלב, ביצים, ומוצרי בשר, ולכן צריך להגבילם במנה.

עצה # 14: הגבל חומרי גלם בעייתיים פוטנציאלית למינונים נמוכים, או אפשר רכיבים מסוימים בלבד, לשלבי ייצור  

ספציפיים, זאת, כדי לא להשפיע על איכות הסופית של הבשר, הביצה או החלב.

  • עלות- כמות פוטנציאל החיסכון בעלויות המזון נוטה להיות הגורם הגדול ביותר בקביעת השימוש בחומרי יסוד

חלופיים. באמצעות תשומת לב ראויה לפרטים הנ"ל, אפיון מדויק של חומר הזנה ושימוש בתוכנת הזנה, ניתן לפתח

מזון בעל עלות תועלת גבוהה במחיר מיטבי.

אם הביצועים של בעלי חיים לא נפגעת, ונוסחה חסכונית יותר מיוצרת, זה אמור להוביל לירידה בעלויות הייצור. כפי

שצוין, יש לשקול גורמי עלות אחרים, מחוץ למחיר מרכיבי המזון, זה עשוי להיות הצורך באחסון מיוחד, עיבוד, או

הובלה.

עצה מס '15: מרכיב מזון חלופי יעיל בסופו של דבר מספק חיסכון בעלויות למפעל שלך.

סיכום

מרכיבי מזון חלופיים צריכים תמיד להישקל בנוסחאות מזון לבע"ח. באופן כללי, כאשר חומרים כאלה מאופיינים כראוי ושולבו בהזנת בעלי חיים ללא פגיעה בביצועים, יכולים להוות שיטה חשובה או דרך להפחתת עלויות הייצור והמזון. ישנם מספר גורמים להערכה בשימוש במרכיבים חלופיים. כאשר נעשה בהם שימוש נכון, היתרון הכספי של חומרי הזנה חלופיים יכול להיות משמעותי למכוני תערובת לבעלי חיים.

לפרטים נוספים : [email protected]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

נהלי תמיכה בענף לולים להטלה

03/09/2024

משרד החקלאות: ציפור בביתכם מתה? אנא דווחו לנו ב"כפתור ציפור" והביאו אותה ל...

22/07/2024

הקריאה לחסן את עובדי החווה בארה"ב נגד שפעת העופות מתחזקת בעקבות דוגמת פינלנ...

15/07/2024

רפורמת הלולים נדחתה ל-2027 בעקבות המלחמה בצפון
חשיבות האוורור בלולי הודים בעונה הקרה
עם פרוץ המלחמה דברים רבים הפכו לקשים יותר – ואחד מהם הוא חילוצם של בעלי חיי...
נהלי תמיכה בענף לולים להטלה

03/09/2024

משרד החקלאות: ציפור בביתכם מתה? אנא דווחו לנו ב"כפתור ציפור" והביאו אותה ל...

22/07/2024

הקריאה לחסן את עובדי החווה בארה"ב נגד שפעת העופות מתחזקת בעקבות דוגמת פינלנ...

15/07/2024

רפורמת הלולים נדחתה ל-2027 בעקבות המלחמה בצפון
תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחרו תחום