בחירת מאוורר נכון למרבץ הרפת או למרלו"ג

למען הגילוי הנאות אומר כבר בפתיח כי אני מנהל את מכירות חברת ונטה בתחום החקלאי והתעשייתי. למרות כל זאת ומפאת היותי רפתן במשך שנים רבות בעברי, אנסה להיות אובייקטיבי ככל האפשר ואנסה לחשוב כמו בעל/מנהל רפת ולהעביר את המידע לציבור הרפתנים בהגינות..

 

עידן המאווררים הציריים לאזור הרביצה עבר חלף לו לבלי שוב. מאווררים אלה מילאו את ייעודם  היטב   עד להופעת של מאווררי התקרה בקטרים השונים.

 

מאווררי התקרה או בשמם המקצועי HVLS   (HIGH VOLUME LOW SPEED)  הם מאווררים המפיקים ספיקת אוויר גבוהה במהירות סיבוב נמוכה וקבועה לאורך זמן רב.

 

שיטת הפעולה:

מאווררי התקרה מבוססים על עקרון הנחתת נפח אויר גבוה (רוח בלשון המקובלת) לכוון הרצפה במרבית קוטר המאוורר במבנה פעמוני. בפגוע הרוח בקרקע היא מתפשטת לצדדים עד להתפוגגותה בקצה השטח שהוגדר ע"פ קוטר הכנף. פגיעה בקיר או מכשול בצדי השטח גורמת להתרוממות גל האוויר ויצירת ערבול  אך מקטינה את קוטר ההשפעה.

 

קוטר כיסוי גדול של המאוורר                              קיר או מכשול מפריעים ומקטינים את קוטר

ההשפעה של המאוורר


כיצד נבחנת יעילות המאוורר:

מקובל לחשב את יעילות המאוורר ע"פ ספיקת האוויר השעתית של המאוורר. שיטה זו הושאלה משיטות האוורור הוותיקות  של המאווררים הציריים אך אינה נכונה ולמה?

ספיקת אויר של מאוורר נבדקת במנהרת רוח בלבד וכאלה אינן בנמצא בכל קרן רחוב ובאלה הקיימות עלות הבדיקה יקרה מאוד. בנוסף שיטה זו מתאימה למאווררים ציריים בלבד (אלה העתיקים והמקובלים). אך מה לעשות ומנהרת רוח אנכית לא קיימת במחוזותינו וגם אם הייתה קיימת לא יכולה הייתה להכיל את קוטר מאווררי התקרה.  מדידת הספיקה שלהם נעשית ע"פ שיטות חישוב שונות בין היצרנים השונים המבוססות ברובן על מספר מסוים של מדידות רוח בציר ה – X   וציר ה -Y ,  בד"כ בגובה 1 מ'  וביצוע חישוב ממוצע ביניהם. שיטה לא אמינה ולא זהה בין היצרנים. שיטת המדידה עם מד רוח לעיני הרפתן גם היא לא נכונה ולא משקפת, עקב אי דיוק בין המכשירים השונים והשיטות השונות .

 

 

מכשיר אמין לבדיקת מהירות הרוח הוא ה – HOT  WIRE   שעלותו אלפי שקלים ואשר אינו נמצא למיטב ידיעתי אצל אף אחד ממשווקי המאווררים בישראל.

אז אל תקנו רק ספיקות אוויר קנו מאוורר.

מדד חשוב נוסף הוא קוטר ההשפעה (????) לא להיבהל אסביר, רמזתי על כך כבר קודם. קוטר המאוורר אינו חזות הכל. קוטר המאוורר משפיע על שטח הגדול ממנו משמעותית. חלק מהמאווררים  משפעים על שטח הגדול פי שלוש מקוטרם וחלק עד פי חמש מקוטרם, תלוי ביעילות הכנף.

מדד נוסף ליעילות היא כמובן צריכת החשמל אך עליה אדבר בהמשך.

סוגי המאווררים:                                                                                                         

    הכנפיים:

למרבית המאווררים המוצעים יש כנפיים מאלומיניום ולמיעוטם כנפי נירוסטה. לטעמי האישי לאלומיניום תעופתי מלוטש יש יתרון ברור מאחר והוא מיוצר בתהליך הזרקה הדומה לזה של צינורות פלסטיק , דבר המאפשר יצור כנף מתוכננת ואווירודינמית עם חיזוקים פנימיים . הנירוסטה לעומת זאת הוא חומר נפלא אך מדובר בכנף מכופפת שאינה מגעת לרמת התכנון המדהימה של זווית התקיפה (AIR FOILE)  אותה ניתן להשיג בכנף העשויה מאלומיניום.

חלק מהמאווררים מתהדר ב 12 כנפיים חלקם ירדו ל-10 וחלקם ואנו בתוכם אף ירדו "לזנות" עם 5 כנפיים.

אז הנה החדשות אין משמעות למספר הכנפיים. 12 כנפיים דקיקות או 5 רחבות מה עדיף ? התשובה נמצאת בפסקה הראשונה . ההבדל הוא בספיקת האוויר (זו שרובנו לא יודעים למדוד) אז איך אפשר להתייחס לספיקה? – בהמשך!

גוף המאוורר:                                                                                                                     

 קיימים שני סוגי מאווררים:

  1. מאוורים עם מנוע חשמלי וגיר – מדובר במנוע מסורתי המוכר לנו היטב ממכשירים אחרים במשק, אליו מחוברת ממסרת המפחיתה את מהירות המנוע למהירות הנדרשת של המאוורר. יתרונו של מאוורר זה הוא בפשטותו ובהמצאות חלקים "על המדף" בעת הצורך. חסרונו נעוץ בצריכת החשמל הגבוהה שלו. ובהשפעת רוח חזקה על ביצועיו. ניהול ביצועי המאוורר נעשים באמצעות משנה תדר חיצוני

 

  1. מנועי הנעה ישירה (BRUSHLESS) – במנוע הנעה ישירה המגנט מסתובב יחד עם הרוטור ללא צורך במברשות. יתרונות מנוע זה:  בלאי נמוך, אין צורך בניקוי תקופתי , אין חיכוך מהמברשות המאטות את המנוע וכתוצאה מכך צריכת החשמל קטנה וביצועי המנוע משתפרים.  לכל מנוע יש בד"כ משנה תדר נפרד מובנה או חיצוני המנהל את ביצועי המאוורר.

בחירת מאוורר:                                                                                                             

צריכת חשמל:

החשמל הפך עם השנים לתשומה מרכזית ברפת ותשומת לב רבה נדרשת בהחלטה על סוג המאווררים המותקנים. מאווררי המנוע והגיר יצרכו בדרך כלל בין פעם וחצי עד שלוש מצריכת החשמל של מאווררי ההנעה הישירה.

 

השוואה לדוגמא של צריכת החשמל בין שני סוגי המאווררים בקוטר זהה:

סוג המאוורר צריכת חשמל  KW/H

צריכת חשמל ליממה

KW

מחיר

 KW

₪ב –

עלות חשמל ליממה

 ב-₪

צריכת חשמל שנתית KW

עלות חשמל שנתית

ב – ₪

מנוע +גיר בקוטר 6 מ' 1.5 36.0 0.53 19.00 13,140 6,964
מנוע הנעה ישירה 6 מ' 0.8 19.2 0.53 10.17 7,008 3,714
הפרש                                                                             3,250 
הפרש ב 4 מאווררים                                                       13,000   

חושב  ע"פ ממוצע הפעלה מלא במהלך היממה (24 שעות) במשך כ 365 ימי עבודה

מהטבלה אנו למדים כי הפרש צריכת החשמל  בין שני סוגי המאווררים מגיעה ל 3,250 ₪  לשנה ליחידה. הפרש עצום אם נזכור שבכל רפת מספר ניכר של מאווררים.

שרות:

אמנם דין מאוורר תקול אינו כדין תקלה במכון חליבה אך הרי לא שילמנו כסף רב עבור מאוורר עומד, ועצירת המאוורר מרגיזה. ודאו כי למוכר המאוורר יש צוות התקנה אינטגרלי משלו וכי בעת תקלה קיים צוות  בעל יכולת מתן שירות מהיר ויעיל וכי ברשותו מלאי חלפים מספק למאווררים.

שליטה ובקרה:

עם השנים הפך נושא האוורור לנושא משמעותי. ברפתות רבות נראה מאווררים בקו האבוס, מאווררים בחצר ההמתנה, מאווררים בחצר הצינון (אצל חלקנו) ומאווררי תקרה בסככה. תפעולם דורש כבר מזמן מערכות בקרה ידידותיות שבהן נוכל לשלוט על פעולת המאווררים ורצוי מהמחשב המרכזי ברפת. ודאו כי המאווררים ניתנים לשליטה מרחוק.

בזבוז הרוח הטבעית והסכנות ממנה:

המאווררים הם בעלי מוטת כנפיים גדולה. רוח צד פתאומית עלולה לגרום לנזק לכנפי המאווררים. יש לדאוג כי עם המאווררים הותקנה שבשבת המפחיתה את מהירות המאווררים בעת אירועי רוח משמעותיים. מצד שני רוח בינונית היא משאב חיובי ברפת המייבשת ומקלה על הפרות. ברוח כזו כדאי שמערכת השליטה תדע להפחית את סיבובי המנוע של המאווררים כדי לחסוך בחשמל מחד וכדי לשמור על המאוורר מאידך.

יעילות:

כאמור דווקא את נתוני יעילות המאוורר איננו יכולים לאמת ונצטרך לסמוך על דברי מוכר המאווררים. אני אכן מקווה שרובם אמינים.  קבלו המלצות ובדקו במשקים בהם הותקנו מאווררים בעבר ובקרו בהם או לפחות הרימו טלפון למנהל הרפת

רק עוד מילה על אופן בחירת קוטר המאוורר:

עליה בקוטר המאוורר, משמעותה עליית מה בצריכת החשמל. אין לנו כל עניין לאוורר את השביל שסביב הרפת או חצר השכן.  רוחב המרבץ הוא שיקבע בד"כ את קוטר המאוורר. אם לדוגמא רוחב המרבץ הוא 20 אין כל סיבה לבחור מאוורר שקוטרו מעל 5 מ' המכסה קוטר של כ 25  מטר . ועתה נעבור לאורך באותה שיטה נחלק את אורך החצר ב 20 מטר כיסוי המאוורר (כן נתעלם מחמישה מטר מקוטרו של המאוורר ) כדי ליצור חפיפה מיטבית בין המאווררים והקטנת המשולשים שבצדי העיגולים שיוצרים המאווררים ונקבל את מספר המאווררים הנדרש. כמובן שישנה שונות מה בין סוגי המבנים השונים הנובעת בעיקר מהמרחק בין אגדי המבנה עליהם נתלים המאווררים אצל אחד המרחק הוא 4 מטר אצל השני 5 מטר ואצל השלישי 6 מטר ואצל האחרים כל מספר זוכה. ולעיתים אנו נדרשים לאמצעי תלייה מיוחדים כדי להתגבר על מרחקים לא שווים .

בהצלחה בבחירת המאווררים אשמח לעמוד לרשותכם לשאלות גם אם לא תרכשו אצלנו

עוד אשוב ואכתוב בעתיד על נושאים קשורים

בהצלחה בבחירה

מוטי ניר – ונטה שיווק בע"מ

נייד: 054-7912860

מייל: [email protected]

חברת ונטה מייצרת ומייבאת מאווררים כבר מעל 60 שנה. מפעל החברה נמצא בכרמיאל ומשרדיה ברמלה. החברה שייכת לקונצרן "תעבורה"

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

האם סוג המזון שאוכל הבקר משפיע על הבריאות שלנו? מחקר חדש מגלה את ההבדלים

30/12/2024

אפימילק והרמן פרוג׳קט חתמו על הסכם שיתוף פעולה  

24/12/2024

זיהוי ואבחון מוקדם של דלקות עטין ומחלות נוספות בפרות

09/12/2024

שהרובוטים יחלבו-

26/11/2024

בתוך הדיונות של הנגב: חוויה במרוץ הגמלים הראשון ברמת הנגב

02/11/2024

אבחון ראשון בישראל של נגיף בבקר במרעה ובקרציות בקר, הגורם למחלת קדחת דימומי...

18/09/2024

האם סוג המזון שאוכל הבקר משפיע על הבריאות שלנו? מחקר חדש מגלה את ההבדלים

30/12/2024

אפימילק והרמן פרוג׳קט חתמו על הסכם שיתוף פעולה  

24/12/2024

זיהוי ואבחון מוקדם של דלקות עטין ומחלות נוספות בפרות

09/12/2024

שהרובוטים יחלבו-

26/11/2024

תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחרו תחום