בשר ,דגים ועופות . -כמה נאכל בראש השנה

משרד החקלאות וארגון מגדלי דגים מפרסמים לקראת ראש השנה וחגי תשרי נתונים על ענף הדגים: בחודש ממוצע צורך הישראלי כ- 1.4 ק”ג דגים ומוצריהם, כאשר כשליש מכמות זו היא של דגים טריים, ואילו במהלך החודש הקודם לערב ראש השנה נוסקת הצריכה לכ- 1.8 ק”ג לנפש.

לקראת ראש השנה במשרד החקלאות צופים פעילות שיווק מוגברת, כאשר הדג המוביל במכירות בתקופה הזו הוא האמנון, כ- 42% מסך המכירות של דגים (לפי נתוני מכירות של מרבית רשתות השיווק בשנים 2016, 2017), אחריו סלמון עם כ- 21%, במקום השלישי קרפיון עם כ- 5% ובמקום הרביעי דניס עם 4.2%.

הצריכה המקומית לנפש נמוכה יחסית לעומת מדינות אחרות: בעוד שבישראל הצריכה הממוצעת לנפש היא כ- 17 ק”ג בשנה (במונחי דג שלם), במדינות הים התיכון הצריכה השנתית היא 20 – 40 ק”ג לנפש, בארה”ב צורכים כ- 24 ק”ג לנפש לשנה, וביפן, הממוקמת במקום הראשון, צורכים מעל 60 ק”ג לנפש. הסיבה לכך נובעת, ככל הנראה, לאור המודעות למזון בריאות וחשיבות הדגים בתפריט מאוזן, וגם לעובדה שבמדינות אלו ישנו מרכיב לא מבוטל לפירות ים שאינם מהווים מקור משמעותי בישראל (עקב נושא הכשרות).

כמו כן, בשנת 2017, נצרכו כ- 151,000 טון דגים ומוצריהם (במונחי דג שלם), מהם 19,000 טון דגים טריים מייצור מקומי ו- 132,000 טון מיבוא (ברובם הגדול דגים קפואים). הייצור המקומי של הענף נחלק לשלושה מקורות: חקלאות מים (מדגה) כ- 15,000 טון (כ- 79%), דיג ימים ואגמים כ- 1,000 טון (כ- 5%) וחקלאות ימית כ- 3,000 טון (כ- 15%).

 

להלן טבלה המפרטת את מחיריהם של דגים המובילים במכירות בתקופה שלפני חג ראש השנה תשע”ח:

(נתוני רשתות דיסקאונט)

שנה סוג דגים מחיר ממוצע לק”ג (בש”ח)
2017 דג אמנון בואקום 26.32
2017 דג סלמון בואקום 66.13
2017 דג סלמון טרי 63.46
2017 דג קרפיון טרי 19.04
2017 דג אמנון טרי 22.49
2017 דג דניס טרי 50.61
2017 דגים קפואים אחרים בשקית 28.11
2017 נסיכת הנילוס בואקום 46.32
2017 דג בורי טרי 35.47
2017 דג בקלה בשקית 15.94
2017 דג סול בשקית 20.17
2017 דגים טריים ארוזים 41.30
2017 דג מרלוזה בשקית 24.24
2017 טונה בואקום 38.53
2017 דג טונה בשקית 35.36
2017 דג נסיכת הנילוס בשקית 48.01

 

*מקור הנתונים – מאגר מידע “סטורנקסט”.

בשר

מנתוני משרד החקלאות עולה כי הישראלי הממוצע צורך בשנה כ- 16 ק”ג בשר בקר (טרי וקפוא) לנפש. בשנת 2017 הישראלים צרכו 141 אלף טון בשר, 39% מהכמות הינם בשר שנשחט בישראל ו- 61% מהכמות הינם בשר מיובא. בנוסף, בחודש לקראת ראש השנה, נצפית עלייה בביקוש ובצריכה בכ- 16% בהשוואה לממוצע כמות הבשר הנמכרת ברשתות השיווק בשאר חודשי השנה.

בשנים האחרונות, נערכו שתי רפורמות לטובת הגדלת היקפי היבוא של בשר שחוט לישראל. האחת, פתיחת ייבוא בשר טרי ומצונן ממדינות נוספות באירופה לישראל, כדוגמת פולין ואירלנד. הרפורמה השנייה היא הארכת חיי המדף של  הבשר הטרי והמצונן המאפשר ייבוא ממדינות רחוקות. לאור רפורמות אלו, ניתן לראות ברשתות השיווק גידול בצריכת בשר טרי ואיכותי על חשבון בשר קפוא.

יתר על כן, בענף העוף, הצריכה המקומית של עוף טרי היא הגבוהה בעולם ועומדת על כ-57 ק”ג בשנה לנפש, בעוד הצריכה במדינות ה- OECD נאמדת בכ- 30 ק”ג בשנה, בארה”ב 48 ק”ג ומדינות האיחוד האירופי מדובר בכ-24 ק”ג עוף בשנה. הממוצע העולמי נאמד בכ- 14 ק”ג בלבד. כיום, בענף העוף פועלים כ- 500 מגדלים. מוצרי עוף מעובדים (שניצלים מוכנים וכו’) צורך הישראלי הממוצע בהיקף של 42 ק”ג ב”ימים רגילים”, בעוד שלקראת החג ראש השנה, הצריכה עולה בכ- 16% (לפי ניתוח נתוני מכירות בשנים 2016, 2017).

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

הזוכים במכסות פטורות ממכס ליבוא גבינה צהובה לשנת 2025

05/02/2025

הרעלת ענק בנגב: 335 דיות שחורות נמצאו מתות

02/02/2025

אישור הגדלת מכסת יבוא הביצים ל-80 מיליון ביצים בפטור ממכס לחודשים ינואר עד ...

22/01/2025

מלמדים את הקנדים על שחיטה כשרה

16/01/2025

Systems מקבוצת וואן טכנולוגיות (ONE) שדרגה את תשתיות המחשוב ומערך הגיבוי וש...

14/01/2025

4.5 מיליון שקל לתמיכה בעמותות ובארגונים למען בעלי חיים:

01/01/2025

הזוכים במכסות פטורות ממכס ליבוא גבינה צהובה לשנת 2025

05/02/2025

הרעלת ענק בנגב: 335 דיות שחורות נמצאו מתות

02/02/2025

אישור הגדלת מכסת יבוא הביצים ל-80 מיליון ביצים בפטור ממכס לחודשים ינואר עד ...

22/01/2025

מלמדים את הקנדים על שחיטה כשרה

16/01/2025

תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחרו תחום