משרד החקלאות וארגון מגדלי דגים מפרסמים לקראת ראש השנה וחגי תשרי נתונים על ענף הדגים: בחודש ממוצע צורך הישראלי כ- 1.4 ק”ג דגים ומוצריהם, כאשר כשליש מכמות זו היא של דגים טריים, ואילו במהלך החודש הקודם לערב ראש השנה נוסקת הצריכה לכ- 1.8 ק”ג לנפש.
לקראת ראש השנה במשרד החקלאות צופים פעילות שיווק מוגברת, כאשר הדג המוביל במכירות בתקופה הזו הוא האמנון, כ- 42% מסך המכירות של דגים (לפי נתוני מכירות של מרבית רשתות השיווק בשנים 2016, 2017), אחריו סלמון עם כ- 21%, במקום השלישי קרפיון עם כ- 5% ובמקום הרביעי דניס עם 4.2%.
הצריכה המקומית לנפש נמוכה יחסית לעומת מדינות אחרות: בעוד שבישראל הצריכה הממוצעת לנפש היא כ- 17 ק”ג בשנה (במונחי דג שלם), במדינות הים התיכון הצריכה השנתית היא 20 – 40 ק”ג לנפש, בארה”ב צורכים כ- 24 ק”ג לנפש לשנה, וביפן, הממוקמת במקום הראשון, צורכים מעל 60 ק”ג לנפש. הסיבה לכך נובעת, ככל הנראה, לאור המודעות למזון בריאות וחשיבות הדגים בתפריט מאוזן, וגם לעובדה שבמדינות אלו ישנו מרכיב לא מבוטל לפירות ים שאינם מהווים מקור משמעותי בישראל (עקב נושא הכשרות).
כמו כן, בשנת 2017, נצרכו כ- 151,000 טון דגים ומוצריהם (במונחי דג שלם), מהם 19,000 טון דגים טריים מייצור מקומי ו- 132,000 טון מיבוא (ברובם הגדול דגים קפואים). הייצור המקומי של הענף נחלק לשלושה מקורות: חקלאות מים (מדגה) כ- 15,000 טון (כ- 79%), דיג ימים ואגמים כ- 1,000 טון (כ- 5%) וחקלאות ימית כ- 3,000 טון (כ- 15%).
להלן טבלה המפרטת את מחיריהם של דגים המובילים במכירות בתקופה שלפני חג ראש השנה תשע”ח:
(נתוני רשתות דיסקאונט)
שנה | סוג דגים | מחיר ממוצע לק”ג (בש”ח) |
2017 | דג אמנון בואקום | 26.32 |
2017 | דג סלמון בואקום | 66.13 |
2017 | דג סלמון טרי | 63.46 |
2017 | דג קרפיון טרי | 19.04 |
2017 | דג אמנון טרי | 22.49 |
2017 | דג דניס טרי | 50.61 |
2017 | דגים קפואים אחרים בשקית | 28.11 |
2017 | נסיכת הנילוס בואקום | 46.32 |
2017 | דג בורי טרי | 35.47 |
2017 | דג בקלה בשקית | 15.94 |
2017 | דג סול בשקית | 20.17 |
2017 | דגים טריים ארוזים | 41.30 |
2017 | דג מרלוזה בשקית | 24.24 |
2017 | טונה בואקום | 38.53 |
2017 | דג טונה בשקית | 35.36 |
2017 | דג נסיכת הנילוס בשקית | 48.01 |
*מקור הנתונים – מאגר מידע “סטורנקסט”.
בשר
מנתוני משרד החקלאות עולה כי הישראלי הממוצע צורך בשנה כ- 16 ק”ג בשר בקר (טרי וקפוא) לנפש. בשנת 2017 הישראלים צרכו 141 אלף טון בשר, 39% מהכמות הינם בשר שנשחט בישראל ו- 61% מהכמות הינם בשר מיובא. בנוסף, בחודש לקראת ראש השנה, נצפית עלייה בביקוש ובצריכה בכ- 16% בהשוואה לממוצע כמות הבשר הנמכרת ברשתות השיווק בשאר חודשי השנה.
בשנים האחרונות, נערכו שתי רפורמות לטובת הגדלת היקפי היבוא של בשר שחוט לישראל. האחת, פתיחת ייבוא בשר טרי ומצונן ממדינות נוספות באירופה לישראל, כדוגמת פולין ואירלנד. הרפורמה השנייה היא הארכת חיי המדף של הבשר הטרי והמצונן המאפשר ייבוא ממדינות רחוקות. לאור רפורמות אלו, ניתן לראות ברשתות השיווק גידול בצריכת בשר טרי ואיכותי על חשבון בשר קפוא.
יתר על כן, בענף העוף, הצריכה המקומית של עוף טרי היא הגבוהה בעולם ועומדת על כ-57 ק”ג בשנה לנפש, בעוד הצריכה במדינות ה- OECD נאמדת בכ- 30 ק”ג בשנה, בארה”ב 48 ק”ג ומדינות האיחוד האירופי מדובר בכ-24 ק”ג עוף בשנה. הממוצע העולמי נאמד בכ- 14 ק”ג בלבד. כיום, בענף העוף פועלים כ- 500 מגדלים. מוצרי עוף מעובדים (שניצלים מוכנים וכו’) צורך הישראלי הממוצע בהיקף של 42 ק”ג ב”ימים רגילים”, בעוד שלקראת החג ראש השנה, הצריכה עולה בכ- 16% (לפי ניתוח נתוני מכירות בשנים 2016, 2017).