בשר ,דגים ועופות . -כמה נאכל בראש השנה

משרד החקלאות וארגון מגדלי דגים מפרסמים לקראת ראש השנה וחגי תשרי נתונים על ענף הדגים: בחודש ממוצע צורך הישראלי כ- 1.4 ק”ג דגים ומוצריהם, כאשר כשליש מכמות זו היא של דגים טריים, ואילו במהלך החודש הקודם לערב ראש השנה נוסקת הצריכה לכ- 1.8 ק”ג לנפש.

לקראת ראש השנה במשרד החקלאות צופים פעילות שיווק מוגברת, כאשר הדג המוביל במכירות בתקופה הזו הוא האמנון, כ- 42% מסך המכירות של דגים (לפי נתוני מכירות של מרבית רשתות השיווק בשנים 2016, 2017), אחריו סלמון עם כ- 21%, במקום השלישי קרפיון עם כ- 5% ובמקום הרביעי דניס עם 4.2%.

הצריכה המקומית לנפש נמוכה יחסית לעומת מדינות אחרות: בעוד שבישראל הצריכה הממוצעת לנפש היא כ- 17 ק”ג בשנה (במונחי דג שלם), במדינות הים התיכון הצריכה השנתית היא 20 – 40 ק”ג לנפש, בארה”ב צורכים כ- 24 ק”ג לנפש לשנה, וביפן, הממוקמת במקום הראשון, צורכים מעל 60 ק”ג לנפש. הסיבה לכך נובעת, ככל הנראה, לאור המודעות למזון בריאות וחשיבות הדגים בתפריט מאוזן, וגם לעובדה שבמדינות אלו ישנו מרכיב לא מבוטל לפירות ים שאינם מהווים מקור משמעותי בישראל (עקב נושא הכשרות).

כמו כן, בשנת 2017, נצרכו כ- 151,000 טון דגים ומוצריהם (במונחי דג שלם), מהם 19,000 טון דגים טריים מייצור מקומי ו- 132,000 טון מיבוא (ברובם הגדול דגים קפואים). הייצור המקומי של הענף נחלק לשלושה מקורות: חקלאות מים (מדגה) כ- 15,000 טון (כ- 79%), דיג ימים ואגמים כ- 1,000 טון (כ- 5%) וחקלאות ימית כ- 3,000 טון (כ- 15%).

פרסום

 

להלן טבלה המפרטת את מחיריהם של דגים המובילים במכירות בתקופה שלפני חג ראש השנה תשע”ח:

(נתוני רשתות דיסקאונט)

שנה סוג דגים מחיר ממוצע לק”ג (בש”ח)
2017 דג אמנון בואקום 26.32
2017 דג סלמון בואקום 66.13
2017 דג סלמון טרי 63.46
2017 דג קרפיון טרי 19.04
2017 דג אמנון טרי 22.49
2017 דג דניס טרי 50.61
2017 דגים קפואים אחרים בשקית 28.11
2017 נסיכת הנילוס בואקום 46.32
2017 דג בורי טרי 35.47
2017 דג בקלה בשקית 15.94
2017 דג סול בשקית 20.17
2017 דגים טריים ארוזים 41.30
2017 דג מרלוזה בשקית 24.24
2017 טונה בואקום 38.53
2017 דג טונה בשקית 35.36
2017 דג נסיכת הנילוס בשקית 48.01

 

*מקור הנתונים – מאגר מידע “סטורנקסט”.

פרסום

בשר

מנתוני משרד החקלאות עולה כי הישראלי הממוצע צורך בשנה כ- 16 ק”ג בשר בקר (טרי וקפוא) לנפש. בשנת 2017 הישראלים צרכו 141 אלף טון בשר, 39% מהכמות הינם בשר שנשחט בישראל ו- 61% מהכמות הינם בשר מיובא. בנוסף, בחודש לקראת ראש השנה, נצפית עלייה בביקוש ובצריכה בכ- 16% בהשוואה לממוצע כמות הבשר הנמכרת ברשתות השיווק בשאר חודשי השנה.

בשנים האחרונות, נערכו שתי רפורמות לטובת הגדלת היקפי היבוא של בשר שחוט לישראל. האחת, פתיחת ייבוא בשר טרי ומצונן ממדינות נוספות באירופה לישראל, כדוגמת פולין ואירלנד. הרפורמה השנייה היא הארכת חיי המדף של  הבשר הטרי והמצונן המאפשר ייבוא ממדינות רחוקות. לאור רפורמות אלו, ניתן לראות ברשתות השיווק גידול בצריכת בשר טרי ואיכותי על חשבון בשר קפוא.

יתר על כן, בענף העוף, הצריכה המקומית של עוף טרי היא הגבוהה בעולם ועומדת על כ-57 ק”ג בשנה לנפש, בעוד הצריכה במדינות ה- OECD נאמדת בכ- 30 ק”ג בשנה, בארה”ב 48 ק”ג ומדינות האיחוד האירופי מדובר בכ-24 ק”ג עוף בשנה. הממוצע העולמי נאמד בכ- 14 ק”ג בלבד. כיום, בענף העוף פועלים כ- 500 מגדלים. מוצרי עוף מעובדים (שניצלים מוכנים וכו’) צורך הישראלי הממוצע בהיקף של 42 ק”ג ב”ימים רגילים”, בעוד שלקראת החג ראש השנה, הצריכה עולה בכ- 16% (לפי ניתוח נתוני מכירות בשנים 2016, 2017).

Print Friendly, PDF & Email

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

מאזן אספקת המזון 2022

19/03/2024

23 עיריות ורשויות מקומיות יזכו לתקציב ייעודי ממשרד החקלאות לרכישה של מרפאות...

17/03/2024

רשימת הזוכים במכסות פטורות ממכס ליבוא גבינה צהובה 2024

10/03/2024

מפקחי משרד החקלאות סיכלו ניסיונות הברחה של כ-315 ק"ג בשר עוף ובשר כבש מהרשו...

07/03/2024

רוסיה תאפשר יבוא 160,000 טונות של בשר פטם ללא מכס בשנת 2024

06/03/2024

הפיצוי ללולני הצפון: "תעשו מאמץ להביא מקסימום תפוקה"

06/03/2024

מאזן אספקת המזון 2022

19/03/2024

23 עיריות ורשויות מקומיות יזכו לתקציב ייעודי ממשרד החקלאות לרכישה של מרפאות...

17/03/2024

רשימת הזוכים במכסות פטורות ממכס ליבוא גבינה צהובה 2024

10/03/2024

מפקחי משרד החקלאות סיכלו ניסיונות הברחה של כ-315 ק"ג בשר עוף ובשר כבש מהרשו...

07/03/2024

תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחרו תחום