סכרת מאופיינת בחוסר יכולת של הגוף לבקר את רמת הסוכר בדם. הסוג הנפוץ של המחלה זו סכרת מסוג 2, מחלה מטבולית כרונית. מעריכים ש-90% מחולי סכרת הם מסוג 2. במצב זה הגוף לא מסוגל ליצר מספיק מההורמון אינסולין או סובל מהתנגדות לאינסולין, כלומר האינסולין לא מסוגל לעבד את הסוכר ביעילות. אנשים הסובלים מסכרת מסוג 2 נמצאים בסיכון לפתח מחלות לב, קטרקט ותופעות לוואי קשות אחרות.
חלק מהקושי להתמודד עם המחלה היא הדיאטה שמחייבת להמנע ממאכלים שמעלים את רמת הסוכר בדם. במחקר שנעשה בארה"ב נתגלהאנזים–על שיכול לסייע בהפחתת רמת הסוכר בדם אחרי ארוחות, בשני דרכים:
-
מעכב ומונע קליטה של העמילנים, חמרים שהופכים לסוכר.
-
הפיכת העמילנים שלא נקלטו לסיבים בריאים.
האנזים נמצאים במיוחד ביוגורט.
החוקרים מצאו שאכילת מוגברת של יוגורט תורמת למניעת סכרת
ידוע מוצרי חלב טובים לבריאות הגוף – לב, עצמות, שיניים. המחקר החדש הראה שהיוגורט במיוחד, מבין כל מוצרי החלב בולט ביכולתו להפחית את הסיכון לסכרת סוג 2.
המחקר על יוגורט נעשה בבית ספר לבריאות הציבור בהרוורד ארצות הברית, בתמיכת המכון הלאומי לבריאות. המשתתפים במחקר מילאו טפסים לגבי מצבם הבריאותי והרגלי החיים שלהם וצריכת מוצרי החלב. המעקב בוצע מדי שנתיים. יש לציין שבתחילת המחקר כל האנשים היו בריאים ללא מחלת הסכרת, מחלות לב או סרטן. המחקר כלל כ-100,000 איש ותקופת המעקב נעה בין 20 ל-30 שנים.
במהלך המעקב אובחנו 15,000 מיקרים של סכרת סוג 2. אחרי שלקחו בחשבון את השפעת של התזונה ומחלות כרוניות, החוקרים מצאו שאפילו בכמויות של 28 גרם ביום של יוגורט (בערך שתי כפות), יש ירידה של 18% בסיכון לחלות בסכרת סוג 2. נמצא. המסקנה של החוקרים היא שצריכת יוגורט מפחיתה את הסכנה לפתח סוכרת מסוג 2, ואפילו עשויה לאפשר ריפוי אם המחלה נמצא בשלב התחלתי. יוגורט מספק סידן, ויטמין Dוחלבונים, כמו גם חיידקים פרוביוטים, מיקרואורגניזמים חשובים בהסדרת עיכול של המזון ותיפקוד המעיים.
מה הסיכוי לחלות בסכרת?
לפי מחקרים סטטיסטים יש בעולם 365 מיליון אנשים שחולים במחלת הסכרת, ומצפים שב–2030 המספר יעלה ל–552 מיליון. בארצות הבריתשליש מהאוכלוסיה הבוגרת הם סוכרתים, מתוכם 10 מיליון מבוגרים מעל גיל 65 ובערך 215,000 צעירים מתחת לגיל 20.
לסיכום
אפילו עם התוצאות לא יהיו תמיד לפי הציפיות עדיין כדאי לשלב יוגורט בתפריט היומי, אם לא עשיתם את זה עד כה, וכמובן גם בתפריט של הילדים
ניתן להוסיף פירות ביוגורט, להשתמש בכל מיני בישולים. ממליצים יותר על היוגורט היווני, המכיל פי שתים יותר חלבונים.
מאת לוטי זילברמן מהנדסת כימיה תואר שני