צריכת מוצרי חלב לא מפוסטרים, עלולה להביא להידבקות במחלת הברוצלוזיס, המכונה גם "קדחת המלטה" ולגרום לסיבוכים קשים ואף לסכנת חיים. תהליך הפסטור של החלב הוא שמבטיח שבשתיית החלב אין סכנת הידבקות בחיידק הברוצלה, העלול לעבור מבעלי החיים אל בני האדם.
עזים כבשים וכלבים נדבקים על ידי אכילת מזונות שזוהמו בחיידק הברוצלה: שליות נפלים, הפרשות וגינליות.
- החיידק חודר דרך הפה, מתרבה בגוף ועובר לבלוטות הלימפה, עטינים (זיהום החלב בחיידק) ורחם, הפלות מתרחשות בסוף ההיריון.
- בזכרים דלקות באשכים.
- פגיעה בבעלי חיים המתבטאת באובדן פוריות (הפלות בנקבות).
- שתייה של חלב נגוע שלא פוסטר (הליך הפסטור הורג את החיידק).
- טיפול ומגע בבעלי חיים, בעיקר בעת סיוע בהמלטה.
- הבשר עצמו נקי מהחיידק, בשחיטה מגע עם החלב מזהם את הבשר. לכן בשר טרי מסוכן יותר מבשר
- משומר / מבושל (בהם החיידק לא שורד).
- העברה מאדם לאדם נדירה.
- הכנה ועיבוד מוצרי חלב (גבינות, יוגורטים, מוצרי קוסמטיקה מחלב ועוד) – מקור להדבקה.
- טיפול בחלב צאן כנגד אפטות בפה בילדים.
- החיידק שורד במוצרי חלב לא מפוסטרים (השומן שומר עליו): בחלב חמוץ בטמפ' חדר 4-1 ימים. חלב תקין מקורר 44-10 ימים, שמנת מקוררת 64-24 ימים, גבינות קשות 44-14 ימים.
באדיבות משרד החקלאות