לראשונה בעולם מס על חקלאים בגין גזי החממה הנפלטים מן הפרות

לראשונה בעולם, דנמרק הודיעה על כוונתה להטיל מס על חקלאים בגין גזי החממה הנפלטים מן הפרות, הכבשים והחזירים שבמשקם. המס ייכנס לתוקף בשנת 2030 ומטרתו להפחית את פליטות גזי החממה של המדינה ב-70%. המס מתמקד בפליטות המתאן שפולטות חיות משק כחלק מתהליכי העיכול שלהן, ושלו תרומה נרחבת להתחממות כדור הארץ – לעומת פחמן דו חמצני, מתאן לוכד בערך פי 87 יותר חום בטווח זמן של 20 שנה. לפי ארגון המזון והחקלאות של האו"ם, חיות משק אחראיות ל-11% מפליטות גזי החממה העולמיים. פליטות ישירות, כולל מתאן על ידי מעלי גירה, הן 60% מסך הפליטות של הסקטור.

 

לא רק מדינות ורגולטורים מתמקדים בהצבת יעדים להפחתת פליטות המתאן שמקושרות ישירות לחיות המשק; גם תאגידי מזון שונים קבעו יעדים להפחתת גזי החממה שהם פולטים ובפרט יעדים להפחתת פליטות המתאן. חברת נסטלה למשל, שיותר משני שליש מפליטות גזי החממה שלה נובעים מרכיבי המוצרים (כאשר מוצרי החלב הם המקור הגדול ביותר לפליטות), הצהירה כי כחלק מהיעדים שהציבה הצליחה החברה להפחית את פליטות גזי המתאן שלה בכ-15% בשנת 2023.

לחקלאות חיות משק חלק מרכזי בביטחון התזונתי העולמי – בשר, חלב וביצים מספקים 34% מהחלבון הנצרך בעולם, אך כמות פליטות גזי החממה הגדולה שהיא מייצרת מעלה את השאלה כיצד יהיה ניתן להמשיך לייצר מקורות לחלבון ובו זמנית להפחית את הפליטות? חלבונים אלטרנטיביים יכולים לתת מענה לכך. כדי להוכיח את יעילותם הסביבתית, וספציפית את יעילותם סביב נושא פליטות המתאן של תעשיית החקלאות והמזון יש צורך לבצע מחקרי LCA –Life Cycle Assessment.

פרסום

LCA היא מתודה לזיהוי, למדידה ולאפיון השפעות סביבתיות הקשורות לשלבי מחזור החיים של מוצר, המאפשרת לבצע השוואה בין ההשפעות של החלבון האלטרנטיבי להשפעות של מוצר קיים. באמצעות LCA ניתן למדוד מספר השפעות סביבתיות (אימפקטים), ביניהם אימפקט ההתחממות הגלובלית – GWP. בחינה וניתוח מעמיקים של אימפקט ההתחממות הגלובלית יאפשרו לנו להעריך הגורמים העיקריים שמשפיעים עליו, כולל מהו חלקן של פליטות המתאן.

כך למשל, אם נתמקד בייצור חלב פרה לעומת ייצור חלב על בסיס חלבון אלטרנטיבי, תוצאות מחקר ה-LCA יחשפו את ההבדלים עבור השפעות סביבתיות שונות – צריכת מים, שימוש בקרקע, אובדן מגוון ביולוגי, וכן את ההבדלים עבור פליטות גזי המתאן.  לדוגמה מחקר הערכת מחזור החיים שבוצע על ידי חברת Perfect Day מצא כי פליטות גזי החממה המקושרות לחלבון החלב האלטרנטיבי של החברה נמוכות יותר ב-91–97%, מאשר לחלבון חלב.

פרסום

חברות Food-Tech מובילות את החזון והפוטנציאל של תעשיית מזון מקיימת יותר. לכן, במיוחד עכשיו כאשר תעשיית החלבונים האלטרנטיביים נמצאת בראשיתה, יש צורך אמיתי לחקור ולהבין את ההשפעות הסביבתיות שלה. האם כל חלבון אלטרנטיבי עדיף לעומת המוצר "המקורי" הקיים בשוק? האם תהליכי ייצור מסיבי יהיו שונים באופן ניכר מתהליכי הפיתוח? ההבטחה של אימפקט סביבתי חיובי של המוצר חייבת להיבחן באופן מדעי. ולכן, מחקר LCA ותוצאותיו הם חלק אינטגרלי ומהותי מתהליכי הפיתוח והייצור למען אותה תוצאה מבוקשת

מאת שירה שבתאי, מנהלת פרויקטים וחוקרת LCA, חברת Mérieux NutriSciences – Sher Consulting 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

בתוך הדיונות של הנגב: חוויה במרוץ הגמלים הראשון ברמת הנגב

02/11/2024

אבחון ראשון בישראל של נגיף בבקר במרעה ובקרציות בקר, הגורם למחלת קדחת דימומי...

18/09/2024

ניטור העברת מחלות ארבוויראליות לעדרי בקר לבשר

05/09/2024

כותרת: מאבק לחיים ולמוות: הרעלות והצתות ברמת הגולן במסגרת סכסוך קרקעות

25/08/2024

חשיבותו של הזאב בשמירה על תקינות המערכת האקולוגית

25/08/2024

תוספי מזון לבקר לבשר במרעה

04/08/2024

בתוך הדיונות של הנגב: חוויה במרוץ הגמלים הראשון ברמת הנגב

02/11/2024

אבחון ראשון בישראל של נגיף בבקר במרעה ובקרציות בקר, הגורם למחלת קדחת דימומי...

18/09/2024

ניטור העברת מחלות ארבוויראליות לעדרי בקר לבשר

05/09/2024

כותרת: מאבק לחיים ולמוות: הרעלות והצתות ברמת הגולן במסגרת סכסוך קרקעות

25/08/2024

תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחרו תחום