מוצרי מזון פרו-ביוטיים – מה זה ולמה זה חשוב

לעתים קרובות  מפרסמים באמצעי התקשורת מוצרים שהם "ביו-" כגון יוגורטים ביו, אקטימל, קפיר, ריוויון ועוד. הסברים לרוב קצרים ולא מספקים, ולצרכן הממוצע לא ברור עד כמה החיידקים הפרוביוטים חשובים ומה הם עושים.

חיידקים פרוביוטיים הם חיידקים טובים הנמצאים בקיבה ובמעי שלנו. הם מסייעים בעיבוד המזון ונלחמים כנגד חיידקים המזיקים למערכת העיכול הגורמים לשילשולים ובעיות אחרות. המילה פרוביוטי היא ההפך של אנטיביוטי. אנטיביוטיקה ידועה ביכולתה לפגוע בחיידקים לא רצויים, אך במקביל גם בחיידקים החיונים.

בעבר הרחוק, עיקר האספקה של חיידקים אלה היתה דרך המזון. לפני כ-50 שנים החלו בריסוס תבואה כנגד חיידקים המסוכנים לגידול הירקות והפירות, ובסופו של דבר פגעו גם באלה החיוניים לבריאותנו. אם נוסיף לזה את התפריט המודרני של מזון מעובד, קיבלנו מתכון הרסני  למערכת העיכול.

רובנו לא מודעים שכמה מהרגלים ה"בריאותים" בעצם פוגעים בחיידקים חיוניים אלו. כך למשל השימוש המוגבר בסבונים אנטיבקטריאליים, שתיית מים שעברו כלורינציה, שימוש קל דעת באנטיביוטיקה, כל אלו מונעים זיהומים אך גם הורסים את החיידקים הטובים.

מעיים בריאים מכילים מיליארדי חיידקים טובים ורעים. החיידקים הטובים נחשבים כחלק בלתי נפרד ממערכת החיסון, ומסייעים לייצור ויטמין B המונע מחלות הנגרמות מפיטריות וחיידקים. הם גם עוזרים לחולי הסובלים מדלקות  מעיים IBD(inflammatory Bowel Disease ), אלרגיות למיניהן ואפילו בכמה סוגים של סרטן.

מחקרים רפואים  שנעשו לאחרונה הוכיחו את יכולת הריפוי של החיידקים הטובים, אך השימוש בהם מוכר עוד מזה אלפי שנים. בבבל העתיקה למשל, השתמשו בחלב חמוץ על מנת להקל על בעיות במערכת העיכול. יוגורט מועשר בחיידקים חיים הצטרף לתפריט כאוכל בריא עוד מתחילת המאה העשרים, על בסיס מחקרים שעשה הביולוג הרוסי המפורסם מצניקופ (Metchinkoff ). הוא חקר ומצא שאריכות הימים של בולגרים קשורים לשימוש הנרחב ביוגורט. זה הוא מקור טוב לסידן, חלבונים וויטמין B(pre-digested form).

המעיים חייבים איזון של לפחות 85% חיידקים טובים מול 15% חיידקים מסוכנים. כיום רוב האוכלוסיה נמצאת במצב הפוך. המעי שלנו מכיל 500 זנים שונים של חיידקים הנקרא הפלורה של המעי, הכוללים את הזנים הטובים והרעים. החיידקים הטובים הנמצאים במעי מיצרים שלוש ויטמינים חיונים –ויטמין  K ,ויטמין B12 , ופולאט. מדענים סבורים שהם מייצרים חצי מהכמות  היומית של ויטמין K שאנחנו צריכים. למרות זאת, ויטמיןB12  והפולאט ממקורות אלו לא נקלטים היטב בגוף והמזון הוא עדיין המקור הטוב ביותר.

במקרה שהאיזון משתבש והחיידקים המסוכנים מתרבים, מערכת העיכול סובלת וכמובן גם אנחנו. בין הגורמים  להתפתחות החיידקים המסוכנים הם הסטרואידים, כדורים למניעת הריון, הקרנות וזיהומים. בנוסף שימוש תכוף באנטיביוטיקה (במיוחד אלה הכלליות) גורם לחיידקים המסוכנים לפתח עמידות לתרופות.

כאן בדיוק משתלבים מוצרי המזון הפרו-ביוטיים – הם מסייעים בשמירה על האיזון ותיקון/מזעור נזקים במידת הצורך.

 מצטרפים לדף הפייסבוק של משק נט  ונשארים מעודכנים כל הזמן‎

איפה אפשר למצוא חיידקים פרוביוטיים?

אפשר למצוא בכל מיני יוגורטים, בריוויון, קפיר, שתייה שעברה תסיסה וגבינות. בדרך כלל מצויין על האריזות שמוצרים אלו מכילים "אצידופילוס, לקטובציל, ביפידיס" וכדומה. ניתן גם לקחת תוספי מזון (כדורים) כאשר אין התפריט אינו עשיר מספיק, כפי שקיבלו החיילים האמריקאים בזמן מלחמת המפרץ. אחד מהתוספים הללו, ה-LGG(Culturelle, Lactobacillus GG-30 ), נחקר במשך כ-30 שנים, וחוקרים דווחו על מניעת התפתחות חיידקים מסוכנים, שיפור בדלקות של מערכת העיכול, הוא נמצא פעיל כנגד מחלת הקרוהן שהיא דלקת במעי הדק, ועוד.

מה עושים החיידקים הפרו-ביוטיים?

מחקרים מצאו שהם מסייעים למנוע מגוון רב של מחלות. כמובן שלכל חיידק יכולות שונות, אך ככלל הם מסייעים כנגד

  1. שילשולים – הנושא נחקר בהרחבה והתוצאות הם מניעת או החלמה יותר מהירה משלשולים לעומת טיפול עם אנטיביוטיקה.
  2. כיב קיבה (אולקוס) – נגרם על ידי חיידק הליקובקטר פילורי (Helicobacter pylori). מחקרים מצאו שהוא מצוי בקרב 40% מהאוכלוסיה. חיידקים פרוביוטיים מקטין את פגיעתו ויכולתו לגרום לכיב.
  3. אלרגיות ממזון ואקזמות – מחקרים חדשים מצאו יכולת של חיידקים פרוביוטיים לחזק את מערכת החיסונית ולמנוע אלרגיות ואקזמות לילדים בדרגת סיכון גבוהה.
  4. זיהומים בדרכי הנשימה – חיזוק המערכת החיסונית מונע זיהומים בדרכי הנשימה, חשוב במיוחד לילדים הנמצאים במעון. מחקר שנעשה בפינלנד והתפרסם ב-British Medical Journal  מצאו שילדים המקבלים מדי יום מנה של חלב המכיל חיידקים פרוביוטיים פחות חולים במחלות של דרכי הנשימה, והמחלות מתבטאות בצורה קלה יותר ללא צורך בטיפול אנטיביוטי.
  5. מחלות אחרות – מחקרים נוספים בדקו קשרים בין חיידקים פרו-ביוטיים ומניעת עששת, טיפול בהרעלות מזון, זיהמים בדרכי השתן ועוד.

–           –          פרופסור גורג הלפרין, רופא במחלקה לרפואה פנימית אוניברסיטה קליפורניה גילה שאנשים שאכלו שתי מנות יוגורט ביום במשך של 4 חודשים העלו את רמת הגאמה אינטרפרון – חלבון שעוזר לתאים לבנים בדם להלחם במחלות נגיפיות. מחקרים אחרים מצאו שחיידקים פרוביוטיים מסייעים גם נגד סאלמונלה, חיידק שנמצא לעיתים במזון שאינו טרי מספיק.

כמה זה מספיק?

מדענים סבורים שצריך ריכוז של כמיליון חיידקים פרו-ביוטיים בגרם מזון על מנת לקבל את מיטב השפעה הבריאותית. רצוי להשתמש במזון לפני שהוא פג תוקף, שכן כמות החיידקים יורדת עם הזמן – הם מתים. היצרנים מוסיפים ריכוזים גבוהים יותר, על מנת שתשאר כמות סבירה בכל זמן חיי המדף של המוצר.

ד"ר פטרישיה קונוואי, חוקרת בכירה במחלקה למיקרוביולוגיה ואימונולוגיה באוניברסיטה ניו-סאוס וולס, הפיצה מספר המלצות בנושא:

  1. לאנשים בריאים מספיקה מנה אחת פרוביוטית (כוס יוגורט או דומה) פעמיים או שלוש פעמים בשבוע.
  2. במיקרה של טיפולים עם אנטיביוטיקה, שילשולים, או צורך כללי לשפר את המערכת החיסונית (כמו בעונת השפעת) יש להשתמש מדי יום ב-2-3 מנות. ככלל יש זנים של חיידקים פרוביוטיים שלא שורדים הרבה זמן במעיים, ולכן שימוש יומי מומלץ תמיד.

 

–          דר איליין הילטון, מומחית למחלות זיהומיות  ב- Jewish Medical Center In New York -Long Island, ממליצה על יוגורט אחד מדי יום כמתכון לשמור על איזון בריא וכנגד פיטריות בנרתיק. במחקר שנעשה במרכז זה מצאו שהוספת מנה אחת של יוגורט ביום הפחיתה במידה ניכרת את רמת הזיהומים הפיטריאטיים בנרתיק בקרב נשים.

 

ככלל, רמת החיידקים הפרוביוטיים במוצרי מזון יורדת לאורך זמן, שכן החיידקים מתים. מחקר חדש שהתפרסם בפברואר 2004 בJournal of Gastroenterology בשיתוף פעולה של חוקרים מאוניברסיטה קליפורניה והמרכז הרפואי שערי צדק בירושלים נמצא שחיידקים פרוביוטיים יעילים גם במצב לא פעיל. הקרנה של החיידקים בקרינת גאמה (אשר משמידה אותם) עדיין השאירה מרכיבים פעילים יעילים. תוצאות מבטיחות אלו עשויות בעתיד להרחיב  את מגוון המוצרים המכילים אלמנטים פרוביוטיים בעלי חיי מדף ארוכים יותר.

 

סיכום

מחקרים רבים, שנעשו באוניברסיטאות ומכוני מחקר מובילים בעולם, הגיעו למסקנות דומות לפיהן החיידקים הפרוביוטיים מחזקים את מערכת החיסון וכתוצאה מסייעים במניעה וטיפול בהרבה בעיות בריאתיות. לא ידועות תופעות לווי, ומוצרים אילו נמצאים בהישג יד ונעימים לשימוש.

היוגורט מוכר והוא בשימוש בכל העולם. בארצות הים התיכון משתמשים בהרבה יוגורט לסלטים, מנות עיקריות ועוד. מומלץ להשתמש במוצרים טריים ככל שניתן על מנת לקבל מקסימום של חיידקים חיים. חייבים לשמור אותם במקרר, שכן החום הורס את החיידקים.

 

על מנת להוסיף יוגורט ובריאות לתפריט היומי ניתן להעזר במספר טיפים:

  • החליפו את המיונז בסלט ביוגורט.
  • גלידות יוגורט קפוא על בסיס פירות עדיפות על גלידה שמנת.
  • עדיף להשתמש בגבינות יוגורט במקום בגבינות שמנת.

 

 

לוטי זילברמן-מהנדסת כימיה

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

האם סוג המזון שאוכל הבקר משפיע על הבריאות שלנו? מחקר חדש מגלה את ההבדלים

30/12/2024

מה המשמעות של "דג קפוא מעובד"?

24/11/2024

האם הביצה הקשה מקולקלת ?
איך להפשיר בשר ? מה הדרך הנכונה ביותר להפשיר בשר קפוא
כיצד להיזהר משפעת העופות
התאגיד לפיקוח וטרינרי מסכם את פעילותו לשנת 2020
האם סוג המזון שאוכל הבקר משפיע על הבריאות שלנו? מחקר חדש מגלה את ההבדלים

30/12/2024

מה המשמעות של "דג קפוא מעובד"?

24/11/2024

האם הביצה הקשה מקולקלת ?
איך להפשיר בשר ? מה הדרך הנכונה ביותר להפשיר בשר קפוא
תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחרו תחום