השנה
הישראלי הממוצע צורך כ- 19 ק"ג דגים בממוצע בשנה • לקראת החג עולה הצריכה הממוצעת של הדגים בכ-35%
דגים
משרד החקלאות וארגון מגדלי דגים מפרסמים לקראת ראש השנה וחגי תשרי נתונים על ענף הדגים: בחודש ממוצע צורך הישראלי כ- 1.6 ק"ג דגים ומוצריהם, כאשר כרבע מכמות זו היא של דגים טריים, ואילו במהלך החודש הקודם לערב ראש השנה נוסקת הצריכה לכ- 2.1 ק"ג לנפש.
לקראת ראש השנה במשרד החקלאות צופים פעילות שיווק מוגברת, כאשר הדג המוביל במכירות בתקופה הזו הוא האמנון, כ- 46% כמות המכירות של דגים (לפי נתוני מכירות של מרבית רשתות השיווק בשנת 2018), אחריו סלמון עם כ- 25%, במקום השלישי קרפיון עם כ- 4% ובמקום הרביעי דניס עם 3%.
כמו כן, בשנת 2018, נצרכו כ- 172,000 טון דגים ומוצריהם (במונחי דג שלם), רוב הדגים הנצרכים בישראל מיובאים (כ-85%), 135 אלף טון מיבוא (רובו של דגים ומוצרים קפואים) ו- 21 אלף טון מייצור מקומי . הייצור המקומי של דגים נחלק לשלושה מקורות: דגים נחלק לשלושה מקורות: בריכות דגים: כ- 16 אלף טון, ספינות דייג וכלובי דגים בים: כ- 2,500 טון, דיג בים התיכון ובכנרת כ- 2,500 טון.
להלן טבלה המפרטת את מחיריהם של דגים המובילים במכירות בתקופה שלפני חג ראש השנה תשע"ח (נתוני רשתות דיסקאונט):
שנה | סוג דגים | מחיר ממוצע לק"ג (בש"ח) |
2018 | דג אמנון בואקום | 25.1 |
2018 | דג בקלה בשקית | 17.03 |
2018 | דג טונה בשקית | 39.58 |
2018 | דג מרלוזה בשקית | 24.27 |
2018 | דג נסיכת הנילוס בשקית | 43.27 |
2018 | דג סול בשקית | 23.69 |
2018 | דג סלמון בואקום | 67.5 |
2018 | דגים קפואים אחרים בשקית | 28.63 |
2018 | טונה בואקום | 39.94 |
2018 | נסיכת הנילוס בואקום | 46.4 |
2018 | דג אמנון טרי | 22.67 |
2018 | דג בורי טרי | 37.92 |
2018 | דג דניס טרי | 51.08 |
2018 | דג סלמון טרי | 65.3 |
2018 | דג קרפיון טרי | 20.3 |
2018 | דגים טריים ארוזים | 57.15 |
*מקור הנתונים – מאגר מידע "סטורנקסט".
בשר
מנתוני משרד החקלאות עולה כי הישראלי הממוצע צורך בשנה כ- 15.4 ק"ג בשר בקר (טרי וקפוא) לנפש. בשנת 2018 הישראלים צרכו 137 אלף טון בשר, 44% מהכמות הינם בשר שנשחט בישראל ו- 56% מהכמות הינם בשר מיובא. בנוסף, בחודש לקראת ראש השנה, נצפית עלייה בביקוש ובצריכה בכ- 44% בהשוואה לממוצע כמות הבשר הנמכרת ברשתות השיווק בשאר חודשי השנה.
בשנים האחרונות, נערכו שתי רפורמות לטובת הגדלת היקפי היבוא של בשר שחוט לישראל. האחת, פתיחת ייבוא בשר טרי ומצונן ממדינות נוספות באירופה לישראל, כדוגמת פולין ואירלנד. הרפורמה השנייה היא הארכת חיי המדף של הבשר הטרי והמצונן המאפשר ייבוא ממדינות רחוקות. לאור רפורמות אלו, ניתן לראות ברשתות השיווק גידול בצריכת בשר טרי ואיכותי על חשבון בשר קפוא.
יתר על כן, בענף העוף, הצריכה המקומית של עוף טרי היא הגבוהה בעולם ועומדת על כ-64.9 ק"ג בשנה לנפש, בעוד הצריכה במדינות ה- OECD נאמדת בכ- 30.6 ק"ג בשנה, בארה"ב כ-50 ק"ג ומדינות האיחוד האירופי מדובר בכ-23.6 ק"ג עוף בשנה. הממוצע העולמי נאמד בכ- 14.2 ק"ג בלבד . כיום, בענף העוף פועלים כ- 500 מגדלים. לקראת חג ראש השנה, הצריכה עולה בכ- 19.2% (לפי ניתוח נתוני מכירות בשנת 2018).