הבשר המתורבת שהגיע למדפים מורכב מ-3% עוף שיוצר במעבדה, בשילוב עם חלבונים מהצומח. זוהי הפעם הראשונה שבה נמכרים מוצרי בשר מעבדה ישירות לצרכנים. בתחילת השנה, משרד הבריאות הישראלי העניק אישור ראשון מסוגו לבשר מתורבת, שמתוכנן להימכר במסעדות. סינגפור היא המדינה הראשונה בעולם שמתירה מכירת מוצרי בשר מעבדה בסופרמרקטים, כולל עוף שגודל במעבדה, ישירות לצרכנים.
הבשר המתורבת, שנקרא גם בשר שגודל במעבדה, כבר יצר סערה בארצות הברית. למרות שהוא עדיין לא זמין בארה"ב, לפחות שתי מדינות, פלורידה ואלבמה, אסרו על הכנסת הבשר המתורבת לשוק. מושל פלורידה, רון דה-סנטיס, התנגד להכנסת הבשר המתורבת בטענה להגנה על תעשיית הבקר של המדינה. הבשר המתורבת שיוצא לשוק הקמעונאי בסינגפור הוא עוף מתורבת, המהווה 3% מהמוצר הכולל, ובכל זאת מדובר בפריצת דרך לשוק הבשר המתורבת. בנוסף לעוף מהמעבדה, המוצר כולל חלבונים מהצומח, מה שמאפשר מחיר אטרקטיבי יותר לצרכנים.
מוצר העוף המתורבת שמוצע כעת בסינגפור פותח על ידי חברת GOOD Meat מקליפורניה ונמכר בשיתוף עם Huber's Butchery. עד כה, ניתן היה למצוא מוצרים של GOOD Meat רק במסעדות בסינגפור.
מהו בעצם בשר מתורבת, ומדוע הוא מעורר תגובות מעורבות? בשר שגודל במעבדה הוא בשר שמקורו בתאים של בעלי חיים אמיתיים, ולא בחוות. תומכי הבשר המתורבת מדגישים את היתרונות הפוטנציאליים בייצור מזון בשפע עם ערך תזונתי גבוה יותר, ללא הצורך בשחיטת בעלי חיים ותוך צמצום הנזקים הסביבתיים והמחלות הנישאות במזון.
המתנגדים מכנים אותו "בשר פרנקנשטיין" בשל החשש מגורמים לא ידועים במזונות שנוצרו במעבדה. הם טוענים כי מדובר במניפולציה של שרשרת המזון על ידי תאגידים גדולים וכי יש להגן על תעשיית הבשר והחקלאים.
ב-2023, אישר מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) ייצור בשר מתורבת. מיליוני דולרים הושקעו בבשר מתורבת על ידי הקרן הלאומית למדע והמכון הלאומי למזון וחקלאות של USDA בארה"ב, בנוסף ל-3 מיליארד דולר שהושקעו על ידי המגזר הפרטי.
בינואר, משרד הבריאות הישראלי העניק אישור רגולטורי ראשון מסוגו לחברת Aleph Farms, והפך את ישראל למדינה הראשונה בעולם שמאשרת צריכת בשר בקר מתורבת, אחרי שארה"ב וסינגפור אישרו מוצרי עוף מתורבתים.
על פי הודעת Aleph Farms, המשרד העניק לה אישור רגולטורי בשם "No Questions Letter", שמאשר כי המוצר שלה בטוח למאכל. בסיום הליך בירוקרטי הצפוי להימשך עוד כמה חודשים, החברה תוכל להתחיל למכור את המוצר שלה בישראל.
הנתח הראשון ש-Aleph Farms מתכוונת להציע בישראל, תחת המותג Aleph Cuts ("נתחי אלף"), נקרא "פטיט סטייק מתורבת". זהו נתח סטייק דקיק העשוי מתאים של פרה משובחת מזן אנגוס שחור בשם לוסי, ללא שינוי גנטי או אימורטליזציה, וכן מפיגום חלבון צמחי מסויה וחיטה. הצפי הוא שהסטייק הראשון יגיע למסעדות במהלך השנה.