סקר שאריות חומרים כימיים במזון מן החי לשנת 2018

האוכל שלנו ממשיך להיות בריא: גם השנה נמצאו כמויות נמוכות במיוחד עד מזעריות של חומרים כימיים במזון שלנו

 

השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות מקיימים פיקוח שוטף על הימצאות שאריות כימיות במוצרים מן החי באמצעות סקר מדגמי ארצי המתקיים מדי שנה, כל ימות השנה. סקר השאריות בודק הימצאות של שאריות תרופות וטרינריות, חומרי הדברה ומזהמים סביבתיים בעופות, בקר, חלב, צאן, ביצים, דבש ודגים.

מטרת הסקר היא להבטיח שהמזון המשווק בישראל אינו מכיל חומרים אסורים, העשויים לפגוע בבריאות הציבור בטווח הארוך או הקצר, ואינו מכיל רמות חריגות של חומרים מותרים בשימוש. וכן לזהות מגמות של שימוש בלתי נכון או בלתי חוקי בתרופות או בחומרי הדברה. בנוסף, הסקר משמש את משרד החקלאות כאמצעי לאיסוף נתונים לביצוע הערכת סיכונים והתרעה על חריגות ברמות השאריות, תוך ביצוע פעולות מתקנות. הסקר מתקיים מאז שנת 1991 ומפורסם באופן שקוף וגלוי לכלל הציבור.

תוצאות סקר 2018 מציגות שיפור בחלק מן הענפים ובחלקן מדגימות את הענפים בהם יש להשתפר בשנים הבאות. על פי הנתונים, חל שיפור בכמות החריגות שנמצאו בביצים (מקומיות) וחלב בקר. בבשר בקר מיובא, בשר הודו ודבש התוצאות היו זהות לתוצאות השנה הקודמת. בביצי יבוא, בקר (מקומי), בשר צאן, דגים, חלב צאן ועופות אחוז הדגימות החריגות עלה במקצת.

להלן תמצית תוצאות הסקר של שנת 2018, בהשוואה לשנת 2017 :

  2018 2017
מוצר מספר בדיקות חריגות חריגות ב-% ל-2018 מספר בדיקות חריגות חריגות ב-% ל-2017
ביצי יבוא 418 1 0.2% 918 0 0%
ביצים 2673 7 0.3% 2,630 11 0.4%
בקר יבוא 223 0 0.0% 1,401 0 0%
בקר 2331 5 0.2% 2,683 4 0.1%
חזיר 548 1 0.2% 1,811 4 0.2%
צאן 1147 19 1.7% 1,569 17 1.1%
דגים 1677 3 0.2% 2,504 1 0.03%
הודו 2172 2 0.1% 2,675 5 0.1%
חלב בקר 2123 0 0.0% 3,311 2 0.06%
חלב צאן 1031 5 0.5% 1,180 4 0.3%
עופות 3059 18 0.6% 3,839 16 0.4%
דבש 377 0 0.0% 390 0 0%
סה"כ 17,779 61 0.3% 25,075 64 0.3%

 

המדגם בישראל לוקח בחשבון את היקף הייצור המקומי ואת שיעור הצריכה (הרגלי האכילה של הישראלים). דגימת המוצרים נעשית אצל החקלאים במשק, במכוני המיון, בבתי המטבחיים והמשחטות ובדיקתם נעשית במעבדות המשרד. בשנת 2018 בוצעו 17,779 בדיקות מעבדה במוצרים לעיל. על פי התקן האירופי ישראל הייתה צריכה לבצע כ- 3,000 בדיקות בשנה בלבד ביחס להיקף הגידול המקומי. אך המדינה בחרה להגדיל את המדגם על מנת להעלות את המובהקות הסטטיסטית של תוצאותיו.

המושג "שאריות" (residues) מתאר הימצאות של תרופות וטרינריות, חומרי הדברה ומזהמים סביבתיים, או תוצרי הפירוק שלהם, שנותרו במוצרים שמקורם מן החי. מקורם של החומרים בנסיבות טבעיות או כתוצאה מפעילות חקלאית או תעשייתית. "הרמה המרבית המותרת" (MRL) נקבעת בהתאם לתקנים בינלאומיים, ונשענת על תקן מחמיר הקובע אילו חומרים מותרים בשימוש ובאיזו רמה. הרמות המרביות המותרות שנקבעו לוקחות בחשבון, בין היתר, את סל המזון שאותו צורך אדם ממוצע, וכוללת גם טווח ביטחון שבא לידי ביטוי בסיכון אפסי לבריאות הציבור.

תכנית הסקר נקבעת ומפוקחת על ידי ועדת היגוי עליונה לשאריות במוצרים מן החי המשותפת למשרדי החקלאות והבריאות. גודל המדגם נקבע בהתאם לעקרונות סטטיסטיים מקובלים, אך מבלי לצמצם את מגוון החומרים הנבדקים. השיטה מגדילה את מספר הבדיקות באופן דרמטי  ומגדילה את המובהקות הסטטיסטית בזיהוי ממצאים חריגים. עקרונות הסקר והמדגם הסטטיסטי מבוססים על אקראיות הדגימה.

 

בברכה,

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות

האם סוג המזון שאוכל הבקר משפיע על הבריאות שלנו? מחקר חדש מגלה את ההבדלים

30/12/2024

מה המשמעות של "דג קפוא מעובד"?

24/11/2024

מה צריכה להיות הטמפרטורה הנכונה במקרר
בשר מתורבת הוא בשרי או פרווה?
האם הביצה הקשה מקולקלת ?
ערכים תזונתיים של עוף והודו - לפי חלקים
האם סוג המזון שאוכל הבקר משפיע על הבריאות שלנו? מחקר חדש מגלה את ההבדלים

30/12/2024

מה המשמעות של "דג קפוא מעובד"?

24/11/2024

מה צריכה להיות הטמפרטורה הנכונה במקרר
בשר מתורבת הוא בשרי או פרווה?
תמיד לדעת לפני כולם

השארו מעודכנים

השאירו פרטים לקבלת עידכונים למייל

בחרו תחום