האם נטילת אומגה 3 מעלה את הפוריות?
מחקר שנערך בפרות לקראת כנס הבקר השנתי מצא כי נטילת אומגה 3 משפרת את איכות תאי הזרע בפרים
נתונים אלו ונתונים נוספים, מחקרים חדשים ומידע רב על הענף מוצגים השבוע בכנס השנתי למדעי הבקר לחלב, שמארגנת המחלקה לבקר בשירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ) ומינהל המחקר החקלאי (וולקני) במשרד החקלאות, התאחדות מגדלי הבקר לחלב ומועצת החלב במעמד שרת החקלאות ופיתוח הכפר, אורית נוקד
האם חומצות שומן מסוג אומגה 3 משפרת פוריות? מחקר, שנערך לקראת הכנס השנתי למדעי הבקר לחלב שמארגן משרד החקלאות ופיתוח הכפר זו השנה ה- 24 ברציפות, בשיתוף התאחדות מגדלי בקר לחלב ומועצת החלב, מצא כי איכות הזרע של פרים השתפרה בעקבות הזנה בחומצות שומן אומגה 3!
רוב המחקרים בתחום הפוריות מתבצע על מערכת המין הנקבית, פוריות הזכר הינו תחום שטרם נחקר דיו. בשנים האחרונות התפרסמו מחקרים רבים המייחסים סגולות ביולוגיות רבות לחומצות שומן מסוג אומגה 3, הנחשבות חומצות שומן הכרחיות. מבנה תאי הזרע הינו ייחודי בכך ששיעור חומצות השומן הארוכות, ובמיוחד כאלה מסוג אומגה 3, הינו גבוה באופן יחסי. חומצות שומן אלו חשובות לתפקוד תקין של תאי זרע, ובבני אדם אף נמצא כי שיעור נמוך שלהן נמצא במתאם ישיר עם תפקוד לקוי.
מטרת מחקר זה שמוביל ד"ר עוזי מועלם ממינהל המחקר החקלאי במשרד החקלאות (רוט, קושט, זרון וחוב) הייתה לבחון את ההשפעה של הזנה בחומצות שומן מסוג אומגה 3, שמקורן בשמן פשתן או שמן דגים על פרופיל חומצות השומן בפלסמה ובתאי הזרע, ועל מדדים פיזיולוגיים, מורפולוגיים ופונקציונליים של תאי הזרע. במחקר השתתפו 15 פרים שחולקו לשלוש קבוצות על פי גיל וסטטוס. הפרים הוזנו באופן פרטני באחד מן הטיפולים הבאים: חומצות שומן רוויות, חומצות אומגה 3 ממקור צמחי (שמן פשתן) וחומצות אומגה 3 משמן דגים.
פרסום
ממצאי המחקר הוכיחו כי ניתן להשפיע במידה רבה באמצעים תזונתיים על פרופיל חומצות השומן של תאי זרע צעירים, אבל במידה מועטה על תאי זרע בוגרים. במחקר זה נמצאה השפעה מטיבה לחומצות שומן מסוג אומגה 3 על מדדים פיזיולוגיים של תאי זרע בפרים, כגון: תנועתיות ומהירות. עוד נמצא כי אין יתרון להזנה בחומצות אומגה 3 מן החי (שמן דגים), וניתן לקבל השפעות מטיבות גם בהזנת אומגה 3 ממקור צמחי (שמן פשתן).